Zoltai Gusztáv


(Fotó:Asi)
A MAZSIHISZ ügyvezető igazgatója a vendégünk.
Mennyire lakta be a várost a fesztivál, kérdeztük elsőként.
A fesztivál teljesen közismert lett, több országban is folyamatos tudósításokat lehet látni, hallani a fesztiválról, annak előkészületeiről. Ez már nem budapesti rendezvény, több vidéki helyszínen is jelen van a zsidó kultúra, ami szerves része a magyar kultúrának. Sok újdonsággal szolgál az idei fesztivál, ezek közül egyet emelnék ki, a Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország rendezvény. Ez azért is jelentős, mert a címadó dalt a radikális jobboldal használja, egy zsidó ember szerzeménye, Kulinyi Ernő volt a szövegíró. Tudni kell, hogy több híres magyar műdal zeneszerzője, szóvégírója is zsidó.
dr. Vadas Vera, a fesztivál főszervezője, vezetője, mentora javasolta, hogy a jövőben ez a dal legyen a fesztivál szignálja.
Ami a jövőt illeti, annak ellenére, hogy idén a gazdasági válság okozta nehézségek miatt nehezen tudtuk előteremteni az anyagiakat, terveink között olyan csemegék találhatók, mint a ..., de ez legyen inkább meglepetés.
Ami az idei fesztiválnak a külön érdekessége, hogy hosszútávú együttműködést alakítunk a Beer-Sheva-i színházzal, idén Edith Piaf életét bemutató előadással jönnek, magyar feliratozással, de a következő évben is komoly előadásokkal készülnek.
A fesztivál legfontosabb elve, hogy a Holokauszt-tal nem foglalkozunk, de nyitottságunk pontosan azt a célt szolgálja, hogy tiltakozzunk minden antiszemita, rasszista és kirekesztő gondolat ellen, többek között az országban furikázó olyan kocsik ellen, melyek olyan feliratokkal közlekednek, mint Holokamu, valamint olyan taxik ellen, amelyeken az a felirat díszeleg, hogy zsidómentes taxi. Az már csak hab a tortán, hogy ezek a taxik megállnak a Dohány utcai zsinagóga előtt és az izraeli turistákat szállítják, tehát számukra a pénznek nincs szaga.
A fesztivál programjaira a jegyek nagy-része elfogyott, gondolom ez elég jó üzenet azoknak a radikálisoknak, akik napirenden tartják és zászlójukra tűzik az antiszemitizmust és a rasszizmust. Ezt az összefogást hirdeti az a programunk is, ahol kiváló művészek mellett a 100 tagú Cigányzenekar is fellép. Végezetól pedig megcéloztuk a tavalyi 120 ezres látogatószám megtartását, illetve reményeink szerint, növelését. Megragadom az alkalmat, hogy ezúton is minden hittestvérünknek, minden látogatónknak és az egész országnak a beköszönő 5771. évre Shzana Tova-t, azaz sikerekben gazdag boldog új évet kívánjak.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések