Ramla / Ramle

A város Tel-Aviv-tól 19 km-re-délkeletre található, 716-ban Sulejmán kalifa másodszülött fia, Abd el-Malik alapította. Nevét a környék talajáról kapta, a ramle jelentése: homok. Épületein a Damaszkuszi, majd a Bagdadi pompa és ragyogás nyomai is megtalálhatók. Régi őslakói között voltak szunniták, siita mohamedánok valamint belföldi és a diaszpórához tartozó zsidók, és itt volt egy karaita zsidó szakta is.
Ez utóbbi szektának, amely a 8. században-Babilonban jött létre, és amelynek tagjai csupán a Tóra írott törvényét ismerik el, és nem fogadják el a Talmudban összefoglalt hagyományt, a mai napig is Ramlában van a legnagyobb közössége./ a 11 ezer karaita hívőből 3 ezer itt él/. 1033-ban földrengés rázta meg a várost. Később a keresztesekkel és az egyiptomi fatimidákkal is harcoltak. A Fehér torony egy 1267-es harc emlékére épült. A 14.században keresztények is letelepedtek a városban .A 17.században a város csaknem teljes egészében elpusztult. 1799-ben Napóleon a Akkó elleni harcok miatt itt éjszakázott. Allenby tábornok temetőt létesített az itt harcban elesett kb.200 angol katonának. 1936-ban az arab zavargások miatt a zsidó lakosság elhagyta a várost, amely 1948 július 12-én harc nélkül megadta magát az izraeli csapatoknak.
A piactér közepén emelkedik a Nagymecset, amit a 12. században háromhajós bazilikaként a keresztesek építettek. Az akkori templom harangtornyának alapjain ma a minaret emelkedik az ég felé. Itt láthatjuk a ferencesek Szent József templomát is . A szomszédságában található óratornyos Nikodemus-zarándokszállás szintén a ferencesek tulajdona.
A négyzet alakú Fehér torony 27 m magas, 128 lépcső vezet fel a a felső szintre. Egy régi utazó leírása szerint „módfelett bájos, gazdag környezetű városkának „írja le Ramlát.
A Szent Heléna-tó a mecset és a Fehér torony között található .Ez a látványosság az Ezeregyéjszaka meséiből is ismert Harun al-Rasid kalifa korából származik./766 – 809/A kalifa jó diplomáciai kapcsolatot tartott fenn Nagy Károllyal. A mintegy 500 m2 területű, 9 m mély ciszternát, 24 keresztboltozat fedi. Ezek mindegyikében merítő nyílás volt elhelyezve, úgy, hogy egyszerre 24 tevét lehetett itt megitatni. Lépcső vezet le a földalatti világba, amelynek a vize a boltozatot tükrözi vissza.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések