Tomboló siker – kis felhangokkal –a Dohányban A 100 tagú Cigányzenekar koncertje

Augusztus 30-án tartotta meg a világhírű zenekar koncertjét a Zsidó Nyári Fesztivál keretében a Dohány utcai zsinagógában. Az előadás címadójaként választott dal, a Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország – ahogy az a történelemben lenni szokott – sajátos pályát futott be. Manapság a dal sorai sok nacionalista, ha lehet ilyet mondani szélsőséges gondolkodású ember szívét melengetik meg, szeretik nagy hangon énekelgetni. S hogy közben mit gondolnak a többiekről, esetleg kisebbségi honfitársaikról, azt csak találgatni lehet. Azonban míg ezen gondolkodnak, jó az is, ha eszükbe jut, a dal szövegét és zenéjét is egyaránt egy zsidó származású ember szerezte.

A 100 tagú Cigányzenekar a dal kapcsán játszott olyan dalokat, amelyeknek szerzője zsidó volt. A koncerten fellépett Homonnay Zsolt és Polyák Lilla énekesek is.

A koncertet több részre lehetett bontani – most nem a szünetre gondolok -, voltak olyan zeneszámok, amiket a zenekar játszott az előbb említett témakörben. Ezeknek a daloknak nagy sikere volt, a közönség hálás volt minden dallamért. Voltak olyan részek is, ahol a két énekes is fellépett, nos ezeket a részeket már nem fogadta olyan egyöntetű siker, mint az előző részeket. Vagy a hangosítással, vagy a hangszereléssel volt gond, azt nem igazán lehet megállapítani, az biztos, hogy nem sikerült teljes mértékben átvinni az énekeseknek a dalokat a közönség felé.

Amikor a fellépők pihentek egy kicsit, akkor bizony a 100 tagú olyan darabokat is játszott, amelyek évek óta szerepelnek a zenekar repertoárján, ezek a dalok, nóták jellemzik a zenészeket, immár évek, évtizedek óta. Itt egyszerűen a közönség szinte szétszedte a zsinagóga falait. A zenészek hozták a kötelezőt, játszottak és szórakoztattak, ami nekik nagyon jól sikerült. Hosszas vastaps fogadott minden egyes szólórészt, legyen szó akár a művészeti vezetőről Bufó Rigó Sándorról, vagy a cimbalom nagymesteréről, Ökrös Oszkárról, de lehetne sorolni a többieket is, Lendvay Csócsi Jenőt és másokat.

Összességében nagyszerű koncertet láthatott és hallhatott a zsúfolásig megtelt Dohány utcai zsinagóga közönsége, még akkor is, ha nem történt semmi extra, mindenki azt tette, amit csak tud.

Végül, de nem utolsósorban azon elgondolkodtam, hogy milyen furcsa világban élünk. Vajon mit gondolhatott Kulinyi Ernő, a címadó dal szövegírója, amikor rázárták a vagon ajtaját magyar honfitársai, amivel a halálba vitték. Tényleg ennyire szép és gyönyörű ez a Magyarország?

M. Kende Péter

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések