Messze hordó rakéták Tel Aviv ellen?

Sínai félsziget: 
Szombaton este még javában folyik a vita és a találgatás: ki lőtte ki a Sínai félszigeten a rakétakilövőt és négyfőnyi kezelő személyzetét? Megtörtént-e az egész, és hogyan?

Palesztin jelentés szerint pénteken egy drón két rakétát lőtt ki a Sínai félsziget északkeleti csücskében, az egyiptomi – gázai-övezeti – izraeli hármas határ közelében egy rakétakilövő állványra és a körülötte forgolódó emberekre. A cél megsemmisült, négy személy életét vesztette.

Az egyiptomi hadsereg szóvivő ezredese pénteken este kijelentette: az egész történet távol van az igazságtól.

A veszteséget elszenvedett terroristák azonban bosszút esküdtek Izrael ellen – és az egyiptomi hadsereget vádolják árulással. Verziójuk szerint ugyanis a drón-támadás előtt egy egyiptomi helikopter húzott el a fejük felett: ennek személyzete adhatta meg az izraelieknek embereik pontos tartózkodási helyét.

Mose Jáálon izraeli honvédelmi miniszter fenti hírekre hivatkozva kijelentette: Izrael a legmesszebb menőkig tiszteletben tartja az egyiptomi terület szuverenitását, és tudtában van annak, hogy az egyiptomi hadsereg a Sínai félszigeten küzd a terror ellen. Izrael nem engedi, hogy az utóbbi 24 órában napvilágot látott szóbeszéd és spekuláció ártson az Izrael és Egyiptom között fennálló békeegyezménynek.

Mégis: milyen oka lehet az izraeli légierőnek – amennyiben fenti hírnek hitelt adhatunk –, hogy az 1979-ben Egyiptommal aláírt békeszerződés óta először egyiptomi felségterületen hajtson végre akciót, ezzel veszélyeztetve a hűvös, de stabil viszonyt a legnagyobb arab állammal? (Eltekintve a két évvel ezelőtt, az Eilat felé vezető 12. számú műút mentén lezajlott kisebb fegyveres konfliktustól.)

Feltételezések szerint a Sínai félszigeten befészkelődött, az El Kaidával is kapcsolatban álló szalafista terrorbandák egy, a Gázai-övezetben előállított, hosszútávú M75 tipusú rakétát készültek kilőni, éspedig valamelyik izraeli nagyvárosra: talán Tel Avivra, talán Beér Sévára.

Az M75 rakéta az iráni messzehordó Fajr 5 rakéta másolata: becsült hatótávolsága 80 kilométer.

Ha ez valóban így történt, Izrael egy olyan támadást akadályozott meg, amelynek súlyos következményei lehettek volna. Ezért vállalta a kockázatot a szomszéd ország területén végrehajtott akcióval.


Forrás: Hírek Izraelből 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések