Jeruzsálemben építkeznek, a palesztinok tiltakoznak, a megbeszélések folytatódnak


Mialatt az előre megállapított ütemben és helyszíneken tovább folynak a palesztin-izraeli béketárgyalások, a jeruzsálemi önkormányzat vasárnap bejelentette 1500 lakásegység építési tervét a főváros Ramat Slomo negyedében.

Az 1995-ben alapított, nagyrészt ultravallásos zsidók által lakott negyed Kelet-Jeruzsálem része, amely 1948 és 1967 között Jordánia megszállása alá tartozott. Ezt a területet a Palesztin Önkormányzat a magáénak követeli. Ramat Slomo szélső házait talán ha száz méter választja el a palesztin arab lakosságú Suáfát és Bét-Hanina negyedektől.

Jeruzsálem önkormányzatának a szóvivője, Brachie Sprung közölte: a város vezetői jóváhagyták az építési projekt infrastruktúrájának a lefektetését. A szóvivő szerint az építkezést a szokásos hivatali eljárások sora előzi meg, és a kormány jóváhagyása is szükséges, így az építkezések megkezdéséig évek is eltelhetnek.

A bejelentés, bár még csak egy tervről szól, így is alááshatja a közelmúltban felújított izraeli-palesztin rendezési tárgyalásokat.

Az izraeli építkezés a főváros keleti felében a palesztin politikusok mumusa. Ők egyrészt azért aggódnak, mert a masszív jeruzsálemi építkezések kész tényeket teremtenek – Jeruzsálem 800 ezer lakosából ma körülbelül 550 ezer zsidó és 250 ezer arab – másrészt attól tartanak, hogy a Kelet-Jeruzsálem és a Holttenger közötti vékony területszakasz beépítése és zsidók általi betelepítése kettévágja a Nyugati Parton (Ciszjordániában) tervezett palesztin államot.

A Nyugati Part régiót már amúgyis jelentős távolság – legközelebbi pontjaikat 30 kilométer – választja el a Gázai-övezettől, amely utóbbi lényegében Hamasz-uralta enklávé, és amely nem fogad el utasításokat Ramallától. Így egy három részre szabdalt palesztin állam jönne létre Izrael keleti, illetve déli határán – ha egyáltalán.

Az építkezések, illetve ilyen tervek bejelentése már többször idézett elő feszültséget az Egyesült Államok és Izrael között.

Jeruzsálem keleti részében – beleértve az Óváros újjáépített Zsidó Negyedét – ma körülbelül 200 ezer zsidó él.

A palesztinok mindennek ellenére folytatják a megbeszéléseket. Hogy meddig? Addig minden bizonnyal, ameddig az utolsó, szám szerint száznegyedik, gyilkosságért elítélt palesztint Izrael, ígérete szerint, ki nem engedi a börtönből. HL.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések