EU-Izrael találkozó

A zsidó állam ott lesz a Horizon 2020 konferencián is

Úgy tudni, rövidesen, még az alig több mint egy hét múlva esedékes Horizon 2020 ülés előtt lesz egy találkozó az Európai Unió megbízottjai valamint az izraeli kormány delegáltjai között avégett, hogy a jelenlegi feszült helyzeten tompítani lehessen.

Mint ismeretes, Brüsszel hivatalos irányelvi rendelettel nemrégiben bojkottot hirdetett Izrael ellen, mondván a felek között aláírt két- és többoldalú megállapodások hatálya alól, illetve mindennemű szerződéses együttműködésből ki kell rekeszteni a ’67-es határokon túl fekvő, az Európai Unió megítélése szerint illegálisan létező zsidó telepeket, az ottani vállalkozásokat, kutatóintézeteket, állami hivatalokat, civil szervezeteket, egyáltalán a vitatott térségben élő népességet.

A lefektetett irányelv szerint, amennyiben Izrael megszegi e kikötést, úgy nemcsak az adott megállapodások, de általában a felek közötti szerződések és együttműködések is semmissé válhatnak, felfüggesz- tésre kerülhetnek.

A jeruzsálemi kormány eleddig hivatalosan nem reagált kritikai közleményeken túl az uniós kezdeményezésre, leszámítva Mose Yaalon védelmi miniszter döntését, aki a vitatott térség izraeli igazgatású ún. „C-zónáiban” a palesztinok javára zajló EU-s projektekből visszahívta az izraeli közreműködőket, s megvonta az uniós munkatársak speciális kiváltságait.

E kibontakozó válság konszolidációja érdekében ülnek majd tárgyaló-asztalhoz a felek, mely egyeztetés előkészítése érdekében Jaakov Amidror nemzetbiztonsági tanácsadó vezetésével minisztériumközi konzultáció kezdődött arról, az egyes tárcákat miként és miben érintené az uniós kooperációk, forráslehívások megakadása, hogyan lehet reagálni a bojkottra.

Úgy tudni, Brüsszel kész újragondolni bizonyos kikötéseket, de először is hallani akarja az izraeli előterjesztést. Tudni kell, a zsidó állam legjelen-tősebb kereskedelmi partnere az EU, s releváns pénzügyi támogatások érkeznek a közösségtől évente főként kutatás-fejlesztési projektekre.

Ugyanakkor Brüsszel is tisztában van azzal, az izraeli innovációs eredmények becsatornázása, megosztása rendkívül fontos a tagállamok számára, nem véletlenül hívták meg a Horizon 2020 konferenciára a zsidó államot – az egyedüli nem uniós, ám teljes jogú résztvevőként.

Nevezett programban 80 milliárd eurót terveznek kutatás-fejlesztési projektekre fordítani, Izrael 600 millióval járulna a költségekhez.

Még e héten a német külügyminiszter, Guido Westerwelle is Jeruzsálembe érkezik, hogy a tanácskozás előkészületeivel kapcsolatban egyeztessen.

Forrás: Jpost

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések