Az izraeli zsidók nem bíznak a békében


79% szerint nem lesz áttörés

Az Izraeli Demokráciakutató Intézet és a Tel-avivi Egyetem közös, 602 fős mintán készült, 4,5%-os hibahatárral kalkulált friss felmérése szerint az izraeli zsidók nagyon pesszimisták a békefolyamattal kapcsolatban, a megkérdezettek mindössze 18%-a hisz az áttörésben, miközben 79% úgy véli, marad a jelenlegi status quo, vagy még rosszabb következik.

Az izraeli arabok körében más vélemények tapasztalhatóak: a többség, 47% optimista, s 41% a szkeptikusok aránya.

A zsidó válaszadók 63%-a szerint az izraeli kormány elkötelezett a békefolyamat mellett, ugyanakkor a palesztin félről csak 29% gondolja ugyanezt. Az arabok körében fordított arányban jelenik meg e vélemény: a Palesztin Hatóság komolyságát 85% látja őszintének, ellenben a Netanjahu-kabinet elhivatottságát csak 58%.

A zsidó megkérdezettek 60%-a szerint a miniszterelnök képes gondoskodni a nemzet biztonságáról, s csak olyan szerződést ír alá, amely szavatolja e feltételeket. Szintén a zsidó válaszadók 48%-a úgy gondolja, ha sikerül valamiféle közös megegyezést kialakítani a legfőbb kérdések vonatkozásában, akkor Izraelen nem fog múlni a szerződés aláírása.

Az izraeli zsidók 63%-a ellenzi a ’67-es határokra való visszavonulást kisebb területcserékkel, s 58% azzal sem ért egyet, hogy a telepek többségét lerombolják, s csak a nagyobb településblokkok maradjanak izraeli fennhatóság alatt. 50%-a a zsidó válaszadóknak ellenzi, hogy a palesztin félnek bármilyen szuverenitása legyen Jeruzsálemen belül, s 77% elutasítja a „visszatéri jog” érvényesíthetőségét.

Az izraeli zsidók 58%-a szerint, amennyiben népszavazást írnának ki egy olyan békeszerződés-tervezetről, amely jelentős területfeladással és a telepek többségének felszámolásával, Jeruzsálem megosztásával járna, akkor azt a lakossági többség elutasítaná. Az arabok körében éppen ellenkezőleg, 58% úgy véli, egy ilyen tárgyú referendum eredményes lenne.

Egyébként a népszavazás kiírását a zsidók 62%-a, míg az arabok 72%-a tartja szükségesnek.

Az izraeli zsidók 48%-a és az arabok 71%-a ért egyet azzal, a Munka-pártnak már most csatlakoznia kellene a koalícióhoz, hogy a tárgyalások eredményességének esélye ezáltal növekedjen.

Forrás: Jpost

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések