Kennedy: „Izrael létezését nincs joga elvitatni senkinek”


Robert Kennedy unokája beutazta a zsidó államot

Joseph P. Kennedy demokrata kongresszusi képviselő, a palesztin származású merénylő által lelőtt Robert Kennedy igazságügyi miniszter, John F. Kennedy elnök öccsének unokája hosszasan Izraelben tartózkodott, bejárva annak jelentőségteljes és kevésbé nevezetes részeit egyaránt.

Az összesen 36 fős demokrata delegáció tagjaként még a múlt héten Jeruzsálembe érkező J. P. Kennedy felfedező céllal megtoldotta kiküldetését, s elutazott a gázai, valamint a libanoni határszakaszra is, politikai jellegű, illetve magánbeszélgetéseket szervezett, továbbá felkereste a keresztény kegyhelyeket Izrael északi részén.

A demokrata honatya leszögezte, érzelmileg erősen kötődik a zsidó államhoz, annak népéhez és kultúrájához, lenyűgöző, gondolatokat ébresztő és lelkileg feltöltekező hatással van rá a táj, az élő történelem, a mindennapok ritmusa és hangulata.

J. P. Kennedy aláhúzta, hívő keresztény emberként felkeresni azokat a helyszíneket, ahol Jézus élt és tanított, rendkívüli élmény, egy életre szóló emlék.

A regionális feszültségek, válságok, valamint a zsidó állam akut kihívásai vonatkozásában a demokrata politikus hangsúlyozta, Izrael létezését nincs joga elvitatni senkinek, semmilyen okból és semmilyen céllal.

A közel-keleti status quo kulcskérdés a világ békéje érdekében – tette hozzá J. P. Kennedy, nyomatékosítva, hogy egy atomfegyverekkel rendelkező Irán legalább annyira veszélyes Szaúd-Arábiára és az öböl-térségre, Egyiptomra, Irakra, Törökországra és Jordániára, mint Izraelre. A teheráni rezsim törekvéseinek beteljesülését – hangsúlyozta az amerikai képviselő –, ezért mindenképpen meg kell előzni, lehetőség szerint diplomáciai úton.

A békefolyamat kapcsán J. P. Kennedy elmondta, nem szabad illúziókat kergetni, józan célokat, pragmatikus kereteket és olyan bizalomépítő metódusokat szükséges kialakítani, amelyek évek múltával hozzá-járulhatnak izraeliek és palesztinok stabil, békés és prosperáló egymás mellett éléséhez.
2013. Augusztus 15.
Forrás: Jpost

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések