Izraeli katonák sebesültek meg Libanonban


A libanoni határt átlépő izraeli katonák sebesültek meg szerdán egy robbanásban - közölte a libanoni hadsereg, "a libanoni szuverenitás újabb megsértésének" minősítve az incidenst.
A viszonylag ritka incidens a komoly katonai erőkkel őrzött és villongásoktól sem mentes határtól nem messze, Libanon területén, Labbúne településnél történt szerda hajnalban. A libanoni hadsereg tájékoztatása szerint az izraeli erők a határt átlépve mintegy 400 méterre hatoltak be a közel-keleti ország területére.

Az izraeli hadsereg arról számolt be, hogy szerda hajnalban Izrael északi határa közelében négy katonájuk megsebesült. A beszámoló nem tért ki arra, hogy a katonák harci bevetés vagy gyakorlat közben sebesültek-e meg, s azt sem közölték, hogy mindez valóban libanoni területen történt-e. A libanoni állami hírügynökség viszont azt közölte, hogy a katonák aknarobbanásban sebesültek meg a határtól 150 méterre.

Adnan Manszur libanoni külügyminiszter elmondta, hogy Bejrút az incidens miatt panaszt tesz az ENSZ Biztonsági Tanácsánál azzal érvelve, hogy Jeruzsálem megsértette az Izrael és Libanon közötti, 2006-os háborút lezáró BT-határozatot. A panaszban az áll, hogy az incidens "ismét elárulja, hogy az izraeli ellenség titokban libanoni területekre akar beszivárogni".

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő szerdán csak annyit közölt: továbbra is felelősségteljesen lépnek fel, hogy megvédjék Izraeli határait.

A dél-libanoni ENSZ-békefenntartó erő (UNIFIL) vizsgálja az esetet, és békefenntartók egy csapata a helyszínre utazott - közölte Andrea Tenenti, a UNIFIL szóvivője.

Izrael hét évvel ezelőtt egy hónapon keresztül háborút vívott az Irán-barát Hezbollah libanoni síita szervezettel. A harcokban, amelyet az váltott ki, hogy a Hezbollah elrabolt két izraeli katonát, 1200 libanoni és 160 izraeli halt meg.

A térségben a határ mentén azóta is előfordulnak incidensek. A legutóbbi komolyabb összecsapások 2010-ben történtek, amikor libanoni és izraeli katonák tüzet nyitottak egymásra a határon. A tűzharcban akkor hárman vesztették életüket.
MTI

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések