Izraeli vezetés: a világ vezetői homokba dugják fejüket

Az izraeli vezetés szerint a világ vezetői homokba dugják fejüket a szíriai vegyifegyver-támadás kapcsán, amelyet Izrael szerint bizonyítottan a szír kormánycsapatok hajtottak végre. 
Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő csütörtökön azt mondta, hogy ha a Szíriában történtek felett szemet huny a nemzetközi közösség, azzal a rezsim legfontosabb szövetségesét, Iránt arra bátorítja, hogy ne féljen folytatni az atomfegyver kifejlesztésére irányuló erőfeszítéseit. 
"Szíria Irán kísérleti terepe, Teherán lélegzet-visszafojtva figyeli, hogyan reagál a világ az Irán bábjának tartott Bassár el-Aszad fegyveres erőinek civilek ellen irányuló támadásaira" - közölte az izraeli kormányfő. 
Netanjahu elmondta azt is, hogy "az utóbbi napok eseményei ismét igazolták, hogy egyszerűen nem engedhetjük meg a világ legkegyetlenebb rezsimjei számára, hogy szert tegyenek a világ legpusztítóbb fegyverére". 
A szíriai ellenzék szerint az Aszadhoz hű katonák mérges gázzal végrehajtott szerdai támadásának több száz ember vált áldozatává. Szíriai kormányforrások és a Bassár el-Aszad rezsimjét támogatók azonban ezt határozottan cáfolják. Damaszkusz szerint az ilyen információk terjesztésével a vegyifegyver-támadásokat vizsgáló nemzetközi szakembereket akarják megtéveszteni. 
Juvál Steinic, az izraeli nemzetközi kapcsolatok és hírszerzés minisztere egy csütörtöki rádióadás vendégeként elmondta: titkosszolgálati információk alapján bizonyos, hogy Szíriában a rezsim vegyifegyvert vetett be, és ezt nem is először tette a polgárháború folyamán. 
"Semmi érzékelhető fejlemény nem történt az utóbbi két évben az Aszad-rezsim megállítása érdekében" - mondta Steinic, majd hozzátette, hogy "a világ folyamatosan sajnálkozik, meg kivizsgál, a világ csak nyomja a süket dumát". 
Steinic nem árult el további részleteket, azonban Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter szerdán hasonló értelmű kijelentéseket tett. Szerinte nem látni a szíriai polgárháború végét. Úgy vélte, még Aszad esetleges bukása sem jelentené a konfliktus végét, mivel a távozó elnök hívei bosszút állnának, folytatnák a leszámolást ellenségeikkel. 
Jiszráel Kac izraeli közlekedési miniszter szerint a gáztámadások súlyos emlékeket ébresztenek a zsidó állam lakosságában, ugyanis a holokauszt hatmillió zsidó áldozatának jelentős része gázkamrákban lelte halálát. 
Izrael már korábban beindította a polgári lakosság gázmaszkokkal való ellátására irányuló programját, mivel félő, hogy a vegyi fegyverek a Hezbollah síita szélsőséges szervezet kezére kerülnek. "Ma Aszad a saját népét gyilkolja le, holnap talán mi leszünk a célpont" - mondta Katz az izraeli rádiónak. 
Izraeli szempontból a szomszédos Szíriában dúló polgárháborúnak csakis rossz kimenetele lehet. A szembenálló felek ugyanis a zsidó állam legveszélyesebb ellenségeinek számító Iránnal és a libanoni Hezbollahhal szövetséges Aszad-rezsim, valamint az annak elmozdításáért harcoló, ám sok esetben radikális iszlamista fegyveres lázadók. 
MTI

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések