Megtalálhatták Ábrahám elveszett városát


Egy régészcsoport múlt hét végén jelentette be, hogy Törökország délkeleti részén egy elveszett város maradványaira bukkantak, a feltárt bizonyítékok alapján pedig arra következtettek, hogy valaha Ábrahám is itt élt. Mindemellett a településről Nagy Sándor pénzérméi is szép számmal kerültek elő. Délkelet-Törökország Kilis tartományának sajtója a múlt hónapban még a nagyszámú szíriai menekült érkezésétől volt hangos, most azonban szenzációs régészeti felfedezésekről számolhattak be a helyi lapok, miután egy olyan elveszett települést sikerült feltárni, amelynek a bibliai Ábrahám is a lakója volt.
„Egy vaskori papirusz szerint a most felfedezett város egykoron Ábrahám prófétának adott otthont. Ez a felfedezés hatalmas lökést adhat az ország, de főként a térség turizmusának, hiszen 134 darab, Nagy Sándor korabeli ezüstpénz is előbukkant a föld alól” – lelkendezett a feltárást végző kutatócsapat vezetője, Atilla Engin, a Cumhuriyet Egyetem Régészeti Tanszékének docense.

A sajtó képviselőjének Engin elmondta, hogy az ún. Oylum-halom, ahol a leleteket feltárták, a régió egyik legnagyobb és legfontosabb régészeti területeként komoly információkat szolgáltat a térség ókori történelméről. „A dokumentum szerint a bronzkorban egy jelentős királyság állhatott itt. Az ékírásos leletek és a későbbi hettita királyi pecséttel ellátott írások alapján arra következtethetünk, hogy a terület egy állam központja lehetett. Úgy véljük, Ullis ősi városa terülhetett el itt i. e. 3000 körül. Természetesen több bizonyítékra van szükségünk, hogy ezt minden kétség nélkül kijelenthessük” – mondta a régész.
Eddig úgy gondolták a régészek, hogy Ullis városa a Földközi-tenger partvidékén helyezkedett el, azonban a legújabb leletek azt mutatják, hogy az Oylum-halom környékén kell keresni az ősi települést. „Ullis nevét akkád és hettita írások is megemlítik, az újonnan feltárt papirusz pedig a város nevét a zsidó nép ősatyjával, Ábrahámmal hozza kapcsolatba” – magyarázta a kutató, aki hozzátette, hogy a szenzációs leletek a Kilis Múzeumba kerülnek.


Forrás: Hírek Izraelből 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések