kvitlik

Összegyűjtik a Nyugati Fal repedéseibe dugdosott cédulákat 
Évszázados szokás, hogy a Nyugati Fal előtt imádkozó hívő zsidók cédulákra, „kvitlikre” írják kéréseiket-kívánságaikat, s azokat a több ezer éve álló óriási kőkockák repedéseibe dugják.

Ez csak 1948 és 1967 között szünetelt, amikor a jeruzsálemi Óvárost megszálló jordániai hadsereg, illetve királyság nem engedett egyetlen zsidót sem a Falhoz, és a többi szenthelyre sem. És, ha mindez nem elég, az Óváros valamennyi zsinagógáját kirabolták és lerombolták.

A térség felszabadítása, 1967. június 7. óta ismét tömegek látogatják a Nyugati Falat (amely a fölötte lévő Templomhegy támfala, és a hegyen kikövezett téren állott a heródesi Szentély – ennek helyén ma két mecset áll). A 19 éves kényszerű szünet után az amúgy nem túlságosan hitbuzgó Mose Dáján tábornok helyezett el egy kívánság-cédulát, a „Legyen béke Izraelen” szavakkal.

Ez a kívánság azóta sem teljesült, de ilyenkor, Ros Hásáná előtt a Fal gondnokai kitakarítják a kérés-cédulákat, és annak rendje s módja szerint elássák őket az Olajfák hegyén. (HL)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések