Megszűnhet a zsidó közösség Norvégiában



Norvégiában új törvényt terveznek a körülmetélés szabályozására, adta hírül a forward.com. A norvég egészségügyi miniszter, Bent Hoie elmondta, a 18 éven aluli fiúk nem-orvosi indíttatású körülmetélést szabályozó rendelet 2014. április 20. előtt megszülethet.
„Át fogjuk tekinteni a témáról szóló beadványt és ez alapján alakítjuk ki a kormány álláspontját” mondta Hoie az Aftenposten című lapnak válaszul Anne Lindboe omdusman asszony felhívására. A nemrégiben megválasztott norvég kormány jelenleg a kiskorúak vallási alapú körülmetélésének betiltására törekszik. Ha valóban betiltják a körülmetélést, megszűnhet a zsidó közösség Norvégiában. Ervin Kohn, az osloi zsidó közösség elnöke a JTS-nak elmondta, a nagyjából 700 fős közösség számára a körülmetélés engedélyezése létkérdés.
Mindeközben a francia elnök, François Hollande újból támogatásáról biztosította a zsidó közösséget. Október 30-án kelt levelében, melyet Joel Mergui-nak, a francia hitközségeket tömörítő szervezet vezetőjének küldött, leszögezte, hogy megvédi a zsidók körülmetéléshez való jogát. „Nem kérdőjelezhető meg a zsidóságnak – és más vallásoknak – ez a gyakorlata, ameddig az a hatályos francia törvények keretein belül maradnak”
A francia elnöknek nem ez az első határozott kiállása a körülmetélés mellett. Az Európa Tanács nagy visszhangot kiváltó ajánlása kapcsán így nyilatkozott: „Franciaország egyértelműen elutasítja, hogy egy kategóriába sorolják a fiatal lányok megcsonkítását a fiúk körülmetélésével. Egy elfogadhatatlan beavatkozás, ami súlyos fizikai és pszichés károkkal jár a nőkre nézve nem vethető össze egy világszerte elfogadott vallási szokással, amelyet gyakran egészségügyi okból is elvégeznek”
forrás: forvard.com; economist.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések