Kerry figyelmeztette Izraelt: kiújulhat az erőszak



Az amerikai külügyminiszter figyelmeztette csütörtökön Izraelt, hogy kiújulhat az erőszak, ha végleg elakadnak a palesztinokkal folytatott béketárgyalások.

John Kerry szerint az eddigi tárgyalási fordulókon "jelentős haladás" volt "bizonyos kérdésekben". Meggyőződése - mondta - hogy alá lehet írni egy végleges békemegállapodást, de nem zárta ki azt sem, hogy egy ideiglenes megállapodást kössenek.

- A béke alternatívája az elhúzódó, folyamatos konfliktus - jelentette ki Ammánban, a jordániai külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Kerry szerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök is megerősítette a napokban, hogy a nyilvánvaló feszültségek ellenére kitart a tárgyalások mellett, s a találkozókat folytatni fogják.

Az arabok készen állnak a békekötésre - vélekedett az amerikai politikus, és emlékeztetett az Arab Liga békekezdeményezésére. A megoldásra váró ügyek azonban nagyon bonyolultak - figyelmeztetett.

Nasszer Dzsaude jordániai külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy országa "nem közvetítő, és nem része a konfliktusnak, hanem a megoldásában érdekelt fél". Ammán a két állam létén alapuló megoldást támogatja - mondta. Bírálta ugyanakkor Izraelt a megszállt palesztin területen folyó telepépítések miatt, amelyeket törvénytelennek, a megállapodás akadályának minősített.

Kerry korábban bejelentette: egy nappal meghosszabbítja közel-keleti útját, hogy megmentse a palesztinizraeli béketárgyalásokat. Kerry így csak pénteken hagyja el a térséget, s az előzetes tervekkel ellentétben Jordániából visszatér Izraelbe, ahol még egy megbeszélést folytat Benjámin Netanjahuval.
Forrás: MTI 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések