Búvárrégészek kutatják a keresztesek kikötőjét Izraelben

Víz alatti feltárásba kezdtek búvárok és búvárrégészek Izraelben, hogy megtalálják a keresztes lovagok titokzatos kikötőjét Herzlia városnál.Annak idején négyezer lóval szálltak partra a középkori vitézek, de egyelőre nem tudni, hogy miként és hol tették ezt. A Tel-avivi és a Haifai Egyetem szakemberei Herzliától északra, az Apollónia-Arszuf-erődnél ereszkednek a víz alá a rejtély megfejtésére - írta kedden a Maariv című lap a kutatás egyik vezetőjére hivatkozva.
Azon a vidéken állt az a keresztes erődítmény, amely mellett Oroszlánszívű Richárd angol király 1191-ben szétverte Szaladin szultán seregeit, biztosítva a keresztény uralmat a Földközi-tenger szentföldi partvidéke felett. Mintegy fél évvel ezelőtt több mint száz olyan érmét találtak az erődben, amelyeket a később menekülni kényszerülő lovagok rejthettek el. Azt is felfedezték, hogy a vár lábánál két mesterséges hullámtörő csatlakozik egy természetes zátonyhoz.
A tudósok egyelőre vitatkoznak azon, hogy egykor kikötő vagy egy szárazföldi építmény volt-e ezen a helyen. Ha kikötő volt, akkor megpróbálják kideríteni, hogy miként voltak képesek a lovagok négyezer lovának, páncélzatának és poggyászának partra szállítására.
Megpróbálják felmérni a víz alatti részek méreteit, mélységét, honnan volt a bejárata, és hogy tudott-e nagyobb hajókat fogadni, vagy csak kisebb csónakokat. A feltárást a Haifai Egyetemen kutató Jákov Kahanov professzor, a Tel-avivi Egyetemen dolgozó Oren Tál professzor és Dov Coijkel vezeti, és részt vesz benne számos önkéntes és diák is.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések