A csenyétei segélyosztás és tanulságai


Heisler András / MAZSIHISZ

A Magyarország Zsidó Hitközségek Szövetsége Ifjúsági szervezetének szociális munkájával és ezzel összefüggésben az elektronikus sajtóban megjelent hírekkel kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adta Heisler András a Szövetség elnöke.Az Ifjúsági szervezet csenyétei segélyakciójának kezdeményezése helyes volt, a szociálisan rászorulókon történő segítés szándéka nemes és vallási törvényeinknek megfelel. Az akciónak az iszlám közösséggel történt közös lebonyolítása pozitív üzenetet hordozott.

Az adományozás során az élelmiszerek kiosztása rendben megtörtént, a ruhakiosztás botrányba fulladt. A szervezőknek – jó szándékuk ellenére – be kellett látni, hogy a segélyakciók lebonyolításának vannak alapvető szakmai normái, melyek betartásához szükség esetén igénybe kell venni az adott régiót jól ismerő és a szociális munkában jártas szakembereket. Az Ifjúsági Csoportnak a történteket ki kell elemeznie és a jövőbeni szociális munkájuk során a tapasztalatokat fel kell használnia.

Feldmájer Máté és Schwezoff Dávid levelezésével kapcsolatban rögzítem, a homoszexualitás kapcsán egyértelműen és tisztán fogalmaznak vallási törvényeink. A törvénygyűjtemény, amely alapján rabbijaink dolgoznak és meghozzák vallási döntéseiket, elítéli, hogy férfi férfival, nő nővel létesítsen kapcsolatot. Ebben nem lehet vita.
 

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnökeként ezzel a tudattal teszem a dolgom. Felvilágosult XXI. századi, pesti értelmiségiként viszont mélyen elítélem a kirekesztés bármely megnyilvánulását. Mások kirekesztését naponta megéljük, magunkét naponta  elszenvedjük. Így viselkedni nem hiba, hanem bűn.

Szövetségünk ezért ellene van bármely emberi csoport kirekesztésének. Fellépünk a rasszizmus, a romaellenesség, az antiszemitizmus és a homofóbia minden megnyilvánulása ellen.
 

Írásban felkértem  a Mazsihisz szervezetén belül önállóan működő Ifjúsági Csoport tagjait, részletesen vizsgálják ki a történteket,  vonják le a szükséges konzekvenciákat és készítsenek erről jelentést a Mazsihisz Vezetősége felé.
 

Pontosításként megjegyzem, hogy a megjelent sajtóhírekkel ellentétben a  Mazsihisz Ifjúsági szervezetének nem elnöke Feldmájer Máté, a Mazsihisz Vezetőségének pedig nem tagja Schwezoff Dávid.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések