Ezt is megértük... Szaud-Arábia együttműködik Izraellel


Az Arab-félszigeten elterülő sivatagi királyság, a szunnita irányzat legradikálisabb vahabita hagyományait konzerváló Szaud-Arábia – legalábbis a kulisszák mögött – együttműködik Izraellel az iráni fenyegetés elhárítására.

Miután a szaudiai szunnita irányzat kibékítetlen ellentétben áll a főként Irán által képviselt síita irányzattal, a két ország között igen feszült a viszony. Annyira feszült, hogy a sivatagi királyság még iráni rakétatámadással is kénytelen számolni.

További, nyomós ok a farkasszemet nézésre: míg Irán az Egyesült Államokat előszeretettel nevezi „Nagy Sátánnak”, addig a szaudi királyi ház hosszú évtizedek óta Amerika egyik leghűbb szövetségese. A két országnak területi vitái is vannak egymással szemben, néhány, a Perzsa-öbölben fekvő kicsiny, de kőolajban gazdag szigetért.

Az utóbbi időben talán az „ellenségem ellensége a barátom” filozófiát ülteti át a gyakorlatba Szaud-Arábia, amikor egyre közelebbi kapcsolatot keres Izraellel.

A londoni Sunday Times lapnak nyilatkozó, önmagát meg nem nevező diplomáciai forrás azt állítja, hogy a Moszád, Izrael titkosszolgálata hivatalos szaudi tényezőkkel áll kapcsolatban, hogy egy Irán elleni esetleges támadáshoz megszerezze Szaud-Arábia segítségét és hozzájárulását.

Az iráni nukleáris létesítmények elleni légitámadésra abban az esetben kerülne sor, ha az Iszlám Köztársaság egy jövőben aláírt egyezményt megszegne, és tovább fejlesztené fenyegető jellegű nukleáris eszközeit és rakétatechnikáját.

A hatalmas területű, több, mint 2 millió km²-en elterülő királyság északnyugati sarka igen közel esik Izrael déli határához, nevezetesen Eilathoz, míg keleti határai a Perzsa-öbölre néznek, amelyre Iránnak is van kijárata.

A múltban több hír röppent fel arról, hogy egy Irán ellen végrehajtott izraeli légitámadás útvonala Szaud-Arábia területe felett vezetne, mialatt a szaudi hadsereg légiereje „félrenézne”...
Halmos László /Izrael

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések