Marad a rituális körülmetélés



Az Európa Tanács (ET) nem fogja betiltani a fiúk vallási indíttatású körülmetélését – erről biztosította Thorbjorn Jagland az Európai Rabbik konferenciája résztvevőit.

Az ET főtitkára, Thorbjorn Jagland hétfőn Berlinben azt mondta, szeretné teljesen világossá tenni, hogy az Európa Tanács semmilyen módon nem kívánja a fiúk körülmetélését betiltani, mivel ez nagyon fontos része a zsidóságnak és a zsidó életnek.

Mindezt a rabbikonferencia éves közgyűlése alkalmából tartott sajtótájékoztatón mondta el sok Európa vezető rabbijainak jelenlétében. Az ET múlt hónapban hozott, nem kötelező érvényű körülmetélés ellenes határozata kapcsán megemlítette, hogy egyetlen uniós tagállam sem tiltotta be ténylegesen a körülmetélést, majd leszögezte, hogy az ET elkötelezett védelmezője a vallásszabadságnak.

Stephan Kramer, a Német Központi Zsidótanács főtitkára a JTA-nak adott interjújában arról beszélt, szeretné tudni, hogy amit Jagland mond, az csak mellébeszélés-e, és mi az, amit valójában tesznek az európai vallásszabadság megvédésére. Szervezete nevében segítséget is ajánlott Jaglandnak a munkában. Elsősorban a jobboldali populista politika részéről érte egyre több támadás az elmúlt években részint a fiúk körülmetélését, részint a rituális húsvágást. Pinkhas Goldshmidt rabbi a Zsidó Múzeumban rendezett vacsorán arról beszélt, hogy ezeknek a támadásoknak a fő célpontja a muzulmán közösség, az európai zsidóság csak „járulékos károkat szenved a muzulmán ellenes támadásban”.


Forrás: Hírek Izraelből 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések