Felfüggesztette Izrael és az Egyesült Államok szavazati jogát az UNESCO



Felfüggesztette Izrael és az Egyesült Államok szavazati jogát az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO), mivel a palesztinok felvételét követően, immár két éve, beszüntették a nemzetközi szakosított intézmény pénzügyi támogatását - közölte pénteken az UNESCO egyik munkatársa.

A két ország 2011. október 31. után fagyasztotta be az UNESCO-nak szánt kifizetéseket, tiltakozásul amiatt, hogy az ENSZ párizsi székhelyű szervezete tagjai sorába emelte a Palesztin Államot.

Washington a lépést azokkal az amerikai törvényekkel indokolta, amelyek tiltják az ENSZ azon szervezeteinek támogatását, amelyek hallgatólagosan elismerik a palesztinok saját állam létrehozására irányuló törekvéseit. Izrael ugyancsak beszüntette az UNESCO támogatását, mivel szerintük a palesztinok egyoldalúan próbálják elismertetni államiságukat.

Sem az Egyesült Államok, sem a zsidó állam nem terjesztett elő pénteken hivatalos indoklást a kifizetések megszüntetéséről, vagy bármilyen javaslatot a lejárt követelések rendezéséről - közölte az ENSZ szakosított intézményének egyik munkatársa.

Az amerikai pénzügyi támogatás megvonása komoly finanszírozási nehézségeket okoz a párizsi székhelyű szervezetnek, amely így néhány programját kénytelen leállítani. Washington eddig mintegy 240 millió dollárral, vagyis az UNESCO költségvetésének mintegy 22 százalékával járult hozzá a szervezet működéséhez.

A palesztinoknak eddig nem sikerült teljes jogú ENSZ-tagállammá válniuk, UNESCO-tagságukra úgy tekintenek, mint az ENSZ általi elismerés folyamatának első lépésére. Tavaly az ENSZ-közgyűlés - Washington és Jeruzsálem tiltakozása ellenére - "nem tag megfigyelő állam" szintre emelte az addigi megfigyelői palesztin státust a világszervezetben.
Forrás: MTI 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések