Az európai zsidóság többsége szerint erősödött az antiszemitizmus


Erősödött az antiszemitizmus az Európai Unióban az elmúlt öt évben az európai zsidóság körében végzett felmérés szerint, amelyet pénteken tett közzé az EU Alapjogi Ügynöksége.

A nyolc országra, köztük Magyarországra is kiterjedő felmérésben részt vevőknek átlagosan a 76 százaléka vélekedett úgy, hogy az elmúlt öt évben erősödtek az antiszemita jelenségek, különösen az interneten.

A válaszadók 66 százaléka tartja jelentős problémának hazájában az antiszemitizmust. A magyarországi válaszadók körében a legerősebb ez a vélekedés (91 százalék). A második helyen Franciaország és Belgium áll, egyaránt 88 százalékkal.

Minden ötödik válaszadó tapasztalt a felmérést megelőző egy évben antiszemita incidenst szóbeli vagy fizikai támadás, vagy zaklatás formájában.

A mintegy hatezer ember megkérdezésén alapuló, a FRA közlése szerint a statisztikai ismérvek alapján reprezentatívnak nem tekinthető tanulmány szerint az ismertté váló esetek száma elmarad a valóságostól.

A FRA sajtóközleményében emellett rámutatnak arra is, hogy jelentős eltérés van a vizsgált országok között. Míg például Nagy-Britanniában a válaszadók kilenc százaléka volt gyakran tanúja olyan vélekedésnek, hogy "a zsidók a felelősek a gazdasági válságért", a magyarországi válaszadók 59 százaléka találkozott ilyen kijelentéssel.

Az uniós kormányok és az EU szerveinek döntéseit tanácsokkal és adatokkal segítő FRA első alkalommal készített átfogó felmérést a témában.

A felmérés eredményei alapján a FRA több ajánlást is megfogalmazott az európai döntéshozóknak. Ezek között szerepel, hogy a tagállamoknak hatékonyan és átfogóan nyilvántartásba kell venniük a zsidó embereket érő alapjogi sérelmeket. Szorgalmazzák azt is, hogy a közszereplők nyilvánosan ítéljék el az antiszemita kijelentéseket.

Az ajánlás kiterjed arra is, hogy EU-nak és tagállamainak hatékony módszert kell találniuk az interneten megjelenő antiszemitizmus növekvő jelenségével szemben.

A közvélemény-kutatást 2012 szeptembere és októbere között végezték nyolc uniós tagállamban - Belgium, Franciaország, Lettország, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Svédország - amelyekben becslések szerint együttesen az európai zsidó emberek mintegy 90 százaléka él.
mti

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések