Lecsapnának a Hamász emigráns vezetőire




Külföldön is üldözné a Hamász aktivistáit Izrael – hangsúlyozták az izraeli kormány ülésén.
Benjamin Netanjahu miniszterelnök ismételten világossá tette, csak akkor hagynak fel a légitámadásokkal, ha hazája eléri végső célját. Mint fogalmazott, a „védővonal” nevű akciót szeptember elseje, az iskola megkezdése után is folytatják. Kifejtette, csak akkor függesztik fel a támadást, ha minden izraeli állampolgár békében élhet. Netanjahu párhuzamot vont a Hamász és az Iszlám Állam (IS) iraki és szíriai terrorszervezete között.
Jair Lapid pénzgyminiszter azt közölte, Izrael kész külföldön is támadást intézni a Hamász emigrációban élő vezetői ellen. „Tudniuk kell, hogy vadászunk rájuk és elfogjuk őket. Meg kell fizetniük azért, amit Izrael déli részén előidéztek” – fejtette ki. Mint mondta, a radikális palesztin szervezet egyetlen illetékese sem érezheti biztonságban magát legyen szó akár politikai vezetőről, akár külföldi emigrációban élő személyiségről.
Netanjahu már szombaton utalt arra, hogy keményebb fellépést tervez a Hamásszal szemben. Azt követően döntött így, hogy pénteken a Hamász fegyveresei egy rakétatámadás során Nahal Oz kibucban megöltek egy négy éves nyermeket, Daniel Tragermannt. Épp ekkor tartózkodott a helyszínen Benny Grants izraeli altábornagy.
Szombaton szintén rakétatámadás ért egy a Gázai övezet közelében található kibucot, amikor Sami Turgeman, a szárazföldi erők parancsnoka tett látohatást. Móse Jalon védelmi miniszter látogatását azonban ideiglenesen lemondták, mivel az utóbbi napokban fokozottan  támadják a térség településeit.
Egyiptom előzőleg javaslatot tett a béketárgyalások felújítására, amelyre Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke már igent mondott. Kairó javaslatot tett arra is, hogy a konfliktusba vonják be a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságot. Izrael még nem nyilatkozott a kérdésről, a palesztinok azonban hajlanak a javaslat elfogadására. A lépés azért veszélyes – vélik hírmagyarázók – mert a törvényszék bevonásával jelentősen rosszabbodhat Abbász és Izrael viszonya.
Egy hágai vizsgálat csak abban az esetben kezdődhetne meg, ha mindkét ország annak tagja lenne. Izrael ugyan aláírta a Római Statútumot, de nem ratifikálta azt. (Összesen 35 állam nem csatlakozott a ratifikáló államokhoz, köztük Kína, India, Oroszország és az Egyesült Államok.) Abbász mindenesetre világossá tette: ő a maga részéről nem akar egy hágai vizsgálat útjába állni, legalábbis abban az esetben, ha ebben a Hamász és az Iszlám Dzsihád is támogatja. Írek szerint Musza Abu Marzuk, a Hamász második embere már kérte ez ügyben Háled Mesál hozzájárulását, s az erre vonatkozó rendelkezést már alá is írta a radikális palesztin szervezet vezetője. Az Iszlám Dzsihád szintén támogatná Abbászt. Ha azonban teljes lenne az egység a kérdésben, Hága még akkor sem befolyásolhatja a háborút.
Forrás: Népszava

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések