A gyűlölet vezérli az Izrael elleni támadásokat"A Hamász Izrael elleni támadásainak egyetlen oka van: az országgal szemben táplált gyűlölete, és ha az iszlamista szervezet felhagy a támadásokkal, Izraelnek sem lesz oka, hogy fellépjen a Gázai övezetben."

Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete elmondta: 2005 óta rakéták ezreit indítja a Hamász Izrael ellen, a találomra indított támadásoknak rengeteg civil áldozatuk van. Emellett alagutak tucatjait ássák, amelyeken keresztül fegyvereseik eljuthatnak a zsidó államba. Eddig 31 alagutat talált és számolt fel Izrael - közölte.

Hangsúlyozta: Izrael nem tesz mást, mint reagál az ellene indított "terrorakciókra", hiszen alapvető joga, hogy megvédje magát a támadások ellen. Izrael gyűlöli a háborút, de nyilvánvalóan nem fogadhatja el, ha támadás éri az országot - mondta.

Kijelentette: ártatlan palesztinok is a harcok áldozatává válnak, de ez nem Izrael hibája, hanem a Hamászé, amely brutális módon élő pajzsként használja a palesztin civileket.

A Hamász gyakran házakban, iskolákban és kórházakban rejtegeti a fegyvereit - jegyezte meg. Ilan Mor közölte: 2005-ben Izrael abban a reményben vonult ki a Gázai övezetből, hogy az ott élők megragadják a lehetőséget a terület fejlesztésére.

A palesztinok többsége békét, normális életet akar, de ezt - mondta a diplomata - a Hamász megakadályozza. Szavai szerint a palesztinok modernizálhatták volna az övezetet egyfajta második Szingapúrt létrehozva, de a Hamász miatt a társadalom megragadt a középkori szinten.

A szervezet "túszul ejtette" az ott élő másfél millió palesztint, fundamentalista diktatúrát hozott létre - magyarázta. Mint mondta, a Hamász példaképének tekinti az Irakban működő Iszlám Állam szélsőséges szunnita csoportot, és ugyanolyan, "a saríán alapuló, az emberi jogokat semmibe vevő" iszlamista államot akar létrehozni.

Azt mondta, hogy a Hamász a mai napig tartja magát az 1988-ban íródott, Az iszlám ellenállás alapokmánya című dokumentumban megfogalmazottakhoz, amely szerint el kell pusztítani Izraelt, mert a zsidóknak nincs helyük a Közel-Keleten.

Ilan Mor szerint ez a fundamentalista, antiszemita és nacionalista ideológia vezérli a szervezetet, ez a gyűlölet az egyetlen oka az Izrael elleni támadásainak. Hozzátette: a Hamászt törekvéseiben támogatja Irán, amely minden Izrael ellen harcoló csoportot támogat.

A nagykövet kiemelte: rossz propaganda azt hangoztatni, hogy Izrael elfoglalja a Gázai övezetet, és katonáiknak el kell hagyniuk a területet, hiszen nincsenek is ott. Izrael minden alkalommal beleegyezett a tűzszünetbe, de a Hamász mindig folytatta a támadásokat - mondta.

Ilan Mor hangsúlyozta: Izraelt nem politikai okok motiválják a Gázai övezeti fellépésre, "az országban konszenzus van a jobb- és a baloldal között arról, hogy jogos az önvédelem és meg kell védeniük az állampolgáraikat".

Bár a történtek miatt Izrael jelenleg népszerűtlen a világban, főleg Európában, az ország nem a rossz oldalon áll - mondta. Úgy látja, sokan - így több magyarországi párt is - kettős mércét alkalmaznak: amikor Szíriában, Irakban, Iránban, Szaúd-Arábiában, Libanonban, Líbiában, Szudánban vagy Jemenben tapasztalják az emberi jogok megsértését, nem emelik fel a szavukat, de Izrael intézkedései ellen igen.

Holott Izrael az egyetlen demokratikus állam a Közel-Keleten - fűzte hozzá. A nagykövet szerint a világ gyakran hallgat, amikor a kisebbségeket, például a keresztényeket üldözik a Közel-Keleten, erőszak, jogsértések történnek, "a muszlimok ölik egymást vagy a keresztényeket".

Nem fair, hogy Izraelre ilyen nagy figyelem jut, míg a többi térségbeli országra kevesebb - hangoztatta. A diplomata arról is beszélt, hogy Izrael békében akar élni a palesztinokkal, de ehhez az kell, hogy a Hamász hagyjon fel a támadásokkal és az alagutak ásásával, működtetésével.

Az utóbbival kapcsolatban megjegyezte: az alagutak dollármilliókba kerülnek, és ezt a pénzt a palesztinok életkörülményeinek javítására is lehetne fordítani.

Még nincs késő ahhoz, hogy elkezdjenek dolgozni a Gázai övezet fejlődésén, ebben Izrael szívesen segít, de előbb be kell szüntetni a támadásokat, demilitarizálni kell az övezetet - vélekedett. Hozzátette: a területen egyetlen, megbízható, elismert, a rendet fenntartani képes palesztin hatalomnak kell működnie.

Ilan Mor úgy fogalmazott, a palesztinok minden egyes alkalommal elszalasztották a lehetőséget a konfliktus megoldására, pedig Izrael erre sokszor adott módot. Úgy látja, a zsidók és a palesztinok közötti alapvető különbség abban rejlik, hogy míg a zsidók reménnyel tekintenek a jövőre, "a palesztinokat reménytelenség hatja át, és mindenért Izraelt okolják". Izrael a kétállamos megoldás mellett áll ki, de mindkét népnek el kell fogadni, hogy kompromisszumot kell kötni a megegyezéshez - hangsúlyozta a nagykövet.

MTI

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések