A Hamasz tűzszünetet sért -


Kronológia

Izrael önvédelme érdekében lép fel Gázában a Hamasz által kezdeményezett és fenntartott háborús cselekményekkel szemben. A nemzetközi jog egyértelmű megsértésével a Hamasz és más terrorista szervezetek Gázában rakéták ezreit lőtték ki, és válogatás nélkül más fegyvereket vetnek be izraeli civilek ellen. Gázából kiinduló földbe ásott alagutakat használnak ahhoz, hogy terrortámadásokat hajtsanak végre Izrael területén.

Az Erős Szikla Hadművelet kezdete óta Izrael számos tűzszünetet tiszteletben tartott. Ezek többsége humanitárius tűzszünet volt, Gáza lakosságának megóvása érdekében.

A Hamasz ezzel szemben valamennyi tűzszünetet megsértett. Még a Hamasz által kezdeményezett humanitárius tűzszüneteket is maguk a terroristák sértették meg, szinte azonnal.

A Hamasz szintén megsértette az Egyiptom által kezdeményezett és a nemzetközi szervezetek többsége, köztük az Arab Liga által is támogatott és Izrael által elfogadott, július 15-i tűzszünetet. Ha a Hamasz betartotta volna ezt a tűzszünetet, Izrael nem kényszerült volna arra, hogy szárazföldi hadműveletet indítson, és a mindkét oldalon elszenvedett jelentős emberélet veszteség elkerülhető lett volna.

A Hamasz által elkövetett tűzszünet-sértések kronológiája:

•Július 15: Izrael elfogadta az Egyiptom által kezdeményezett tűzszünetet, és reggel 9 órakor valamennyi harci cselekményt beszüntetett. A terroristák azonban több mint 50 rakétát lőttek ki izraeli célpontokra. Hatórányi folyamatos rakétatámadásokat követően reagáltak az Izraeli Védelmi Erők (IDF).

•Július 17: Izrael hozzájárult egy öt órás humanitárius tűzszünethez. A terrorista szervezetek azonban ezt elutasították és rakétatámadásokat indítottak, többek között Be'er-Sheva városa ellen.

•Július 20: Izrael elfogadott egy két órás orvosi/humanitárius tűzszünetet Shejaiya térségében a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) kérésére. Negyven perccel a tűzszünet kezdete után a Hamasz megsértette azt. Mindezek ellenére Izrael betartotta a tűzszünetet, sőt további két órával meghosszabbította azt.

•Július 26-27: Izrael tiszteletben tartotta az ENSZ által kezdeményezett, július 26-án, szombaton 8 órától 20 óráig tartó humanitárius tűzszünetet. Izrael bejelentette, hogy kész a tűzszünetet éjfélig meghosszabbítani, azonban 20 óra után pár perccel a Hamasz újraindította a rakétatámadásokat izraeli civilek ellen.
Ugyanezen a napon (július 26.) 14 órakor a Hamasz 24 órás humanitárius tűzszünetet jelentett be, azonban nem sokkal később maga a Hamasz sértette meg az általa kezdeményezett tűzszünetet.

A Hamasz folyamatos rakétatámadása ellenére Izrael úgy döntött, hogy másodszor is meghosszabbítja a humanitárius tűzszünetet, szombat éjféltől vasárnap éjfélig.

•Július 28: Izrael elfogadta a Hamasz által az Eid al-Fitr muzulmán ünnep idejére kért tűzszünetet. Az IDF utasítást kapott a fegyveres támadások felfüggesztésére, a Hamasz azonban folytatta a rakétatámadásokat Izrael ellen.

• Július 30: Izrael 15 és 19 óra közötti időtartamra humanitárius tűzszünetet jelentett be. Pár perccel a tűzszünet kezdete után a Hamasz rakétákat lőtt ki Ashdod és Ashkelon dél-izraeli városokra, valamint más izraeli célpontokra.

Augusztus 1: A Hamasz és a gázai terrorszervezetek ismét durván megsértették a tűzszünetet, amely mellett elkötelezték magukat, ezúttal az ENSZ főtitkára és az Egyesült Államok külügyminisztere előtt is.

Megjegyzések

Unknown üzenete…
Nagyon aggaszt a helyzet, elhúzódó háborúval állunk szemben?

Szabad volt Gázából kivonulni? Olvastam egy palesztin apa bejegyzését, aki azt írta, amikor Izrael kiment, akkor jött be a Hamasz és kezdődtek a kegyetlenségek, a kötelező--gyereknek is-- alagút ásások..ő is fél attól, hogy ha nincsenek izraeliek egyre romlik a helyzet. Hát a helyzet siralmas. Obama követeli a rakéták elhallgatását izraeli részről. Nem értem az álláspontját. Amit leírnak az, az, hogy a nemzetközi vélemény Izrael ellen fordul. Mikor voltak mellettük az állam megalapítása óta, akkor is részben. Még egyszer a kérdés, milyen kimenetel várható?

Népszerű bejegyzések