Városnéző Juniális Zsidó Szemmel. Visszaigazolás, jelentkezés itt.

Városnéző Juniális Zsidó Szemmel
Kezdés:
2010. június 13., 13:30
Befejezés:
2010. június 27., 18:00
Helyszín:
Budapest
Leírás
"Városnéző Juniális Zsidó Szemmel"

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület szervezésében

Időpontok:
2010. június 13., 20., 24., 27. (vasárnapi napokon)

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület szakadatlanul és nagy energiával dolgozik azokért a célokért, melyeket több mint 20 éve tűzött ki maga elé. A zsidó kultúra megőrzése és népszerűsítése, a hagyományok ápolása, a közösség összetartása és kulturális étvágyának kielégítése tartozik a legfőbb törekvések közé.

Ezen célok jegyében állítottuk össze a „Városnéző Juniális” című programsorozatunkat, barangolásaink során ellátogatunk zsinagógákba, megtekintünk emlékhelyeket, felfedezünk zsidó építészek által tervezett házakat, s felelevenítünk régi történeteket. Városnéző sétáinkra minden érdeklődőt sok szeretettel várunk.

A májusi Városnéző Majális programunkat nagy sikerre való tekintettel júniusban is folytatjuk. A múlt hónap barátságtalan időjárása is a folytatásra ösztönöz, hiszen egy városnéző sétánkat az eső miatt el kellett halasztanunk.

A júniusi nyár reményében tehát újra indulnak „Városnéző Juniális Zsidó Szemmel” című programjaink

Június 13. vasárnap, 14:00 órától
„Barangolás történelmi sírok között”
Művészeti és kultúrtörténeti séta a védetté nyilvánított, felbecsülhetetlen értékeket őrző Salgótarjáni úti zsidó temetőben Szegő Dóri kalauzolásával. A Salgótarjáni úti zsidó temetőt az Új Kerepesi úti Köztemető 55 hektáros elkülönített területén alakították ki 1874-ben, a temető főbejáratát a híres építész, Lajta Béla tervei szerint építették. A temető megközelíthető a 37-es villamossal a Népszínház utcából.
Találkozás a temető főbejárata előtt (Budapest VIII. ker., Salgótarjáni út 2.)
Kerékpárral érkezőknek találkozás 13:30 óra (József körút és a Népszínház utca sarkánál található McDonald’s étterem előtt)


***


Június 20. vasárnap, 14:00 órától
„Nyitott zsinagógák délutánja”
Dessewffy utcai zsinagóga 14:00 órától, Vasvári Pál utcai zsinagóga 15:00 órától, a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga pedig 16:00 órától várja nyitott kapukkal az érdeklődőket. Megismerkedhetnek a zsidó vallással, a zsinagógák berendezési tárgyaival, a zsinagógák építészeti világával, az ünnepekkel, a zsidó közösségi élettel és a zsidó kultúrával, Szegő Dóri és a Zsinagóga Tours (Kidma) önkéntes idegenvezetői segítségével. A zsinagógákban élőzene fogadja a délután résztvevőit.
A délutáni program a Rumbach utcai zsinagógában kerekasztal beszélgetéssel zárul. A beszélgetés résztvevői Kőnig Tamásépítész, Kőnig és Wagner Építésziroda, Perczel Anna városvédő, Óvás Egyesület.
(A Rumbach Sebestyén utcai zsinagógába a belépés 500 Ft, melyet az épület rekonstrukciójára fordítanak.)

A helyszínek és a találkozások időpontjai:

14:00 óra: Dessewffy utcai zsinagóga
(Budapest VI. ker., Dessewffy utca 23.)

15:00 óra: Vasvári Pál utcai zsinagóga
(Budapest VI. ker., Vasvári Pál utca 5.)

16:00 óra: Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga
(Budapest VII. ker., Rumbach Sebestyén utca 11-13


***

2010. június 24. csütörtök, 16:00 órától
„Időutazás a Budai Várban, a középkor zsidó emlékei nyomában”
Ezúttal egy különleges helyszínt látogathatnak, meg az érdeklődök! Jöjjön el velünk, és fedezze fel tárlatvezető segítségével a nemrég újonnan megnyitott középkori zsidó imaházat a Budai Várban. A korai zsidónegyed 1360-ban szűnt meg, amikor I. Lajos király vallásos türelmetlenségből elűzte a zsidókat, és házaikat keresztény főembereknek adta. Nem sokkal később, 1364-ben a zsidók ismét visszatérhettek Budára, és ekkor alakult ki új lakónegyedük a mai Táncsics Mihály utca két oldalán.
Találkozás a Múzeum előtt (Budapest I. ker., Táncsics Mihály utca 26.)


***


2010. június 27. vasárnap, 16:00 órától
„Múltidézés a Terézvárosi zsidó emlékek nyomában”
A kerület északi sarkában a Nyugati pályaudvar és az előtte kialakult tér nyüzsgő világa fogadja a helybélieket és a messziről érkező látogatót, egy ugrásra innen viszont már a Pesti Broadway forgatagában érezheti magát az ember, színházak és mulatók között. Kultúrtörténeti beszélgetős séta Deák Gáborral
Találkozás a Bálint Ház előtt (Budapest VI. ker., Révay u. 16.)

Sétáinkra és programjainkra minden érdeklődőt sok szeretettel várunk, egy-egy séta átlagos időtartam 1.5-2 óra.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk, rossz idő esetén esőnapról gondoskodunk!


***

Júliusra tervezett program:
Kerékpárral a Szentendrei zsidó emlékek nyomában. Az időpontot és a pontos programot hamarosan közöljük!

Partnerünk a Kidma Zsidó Diák Szervezet
(Forrás: Facebook)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések