Netanjahu miniszterelnök válasza a biztonsági kérdésekre - a Miniszterelnöki Hivatal közleménye

2010. május 31.

Múlt éjjel sajnálatos esemény történt, melynek során emberek vesztették életüket, és sokan megsebesültek. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) katonái arra kényszerültek, hogy életüket mentsék, miközben maguk is megsebesültek. Ez az incidens olyan erők nemzetközi provokációjának volt a következménye, amelyek Iránt és annak terrorista partnerét, a Gázát uraló Hamaszt támogatják. A Hamasz lövedékek ezreit zúdította Izraelre, és további lövedékek ezreit tartogatja.



A mi politikánk egyszerű. Azt mondjuk: bármilyen árú, bármilyen humanitárius segély eljuthat Gázába. Ugyanakkor meg akarjuk akadályozni, hogy bárminemű háborús eszköz, lövedék, rakéta vagy olyan eszköz, amellyel ezeket elő lehet állítani, Gázába kerüljön. Mindig is ez volt a politikánk. Tegnap közöltük a flottával – amely egyáltalán nem egy egyszerű, ártatlan hajókonvoj volt – hogy vigyék el az árukat Asdodba. Értésükre adtuk, hogy átvizsgáljuk a szállítmányt, és átengedjük azokat az árukat, amelyek nem katonai jellegűek vagy a Hamasznak biztosítanak védelmi eszközöket. A hat hajó közül öt erőszak alkalmazása nélkül elfogadta ezeket a feltételeket. Nyilvánvalóan a hatodik, a legnagyobb hajó, fedélzetén több száz emberrel, előre kitervelt módon akart rátámadni az IDF katonáira. Amikor az első katonákat leeresztették a fedélzetre, egy felbőszült csőcselék támadott rájuk, így kénytelenek voltak életüket megvédelmezni. Ekkor következtek be a szerencsétlen események.



Mi folytatni fogjuk ezt az egyszerű politikát. E politika lényege: nekünk nincs érvünk, harcunk Gáza lakosságával szemben. Az az érdekünk, hogy folytatni tudják megszokott életüket. Mindennemű gázai humanitárius válságot meg akarunk akadályozni, mi a Hamasszal állunk harcban, amely izraeli polgárok életét fenyegeti, és izraeli városokat vesz célba lövedékeivel. Kötelességünk megvédeni Izrael polgárait, Izrael városait, és megvédeni Izrael Állam biztonságát – és ezt fogjuk tenni a jövőben
is.
Embassy of Israel - Budapest

Megjegyzések

janez32 üzenete…
Helyes volt az izraeli fegyverresek bevetése,
Minden terroristát távol kell tartani.
janez
délvidék

Népszerű bejegyzések