Modiim

Modiim a Makkabeusok hazája, amely Lodtól kb. 12 km-re keletre és a Midya nevű arab falutól délnyugatra a Herzl-erdő közelében található. Főútvonalról nem, csak mellékútról közelíthető meg.
I.e. 167-ben Modiimba is érkeztek királyi követek, a Szíriában uralkodó IV. Antiokhosz Epiphanész hellenizáló politikája révén. Ezek a követek pogány áldozatokat követeltek, amit Matatiás pap visszautasított. Amikor egy másik zsidó végre akarta hajtani a kívánt áldozatot, Matatiás és öt fia agyonütötték ezt a férfit és a követet, majd a hegyekbe menekültek. Így kezdődött a Makkabeusok felkelése, amely Matatiás öt fia, főleg Júdás Makkabeus vezetésével a makkabeus, illetve hasmoneus állam alapításához vezetett, aminek csak I. Herodes vetett véget i.e. 37-ben.
Ma már nem látható az emlékmű, amit Simon főpap és az öt fiú közül az utolsó emeltetett apja és fivérei sírja fölé. Viszont megtalálhatók azok a nagy sírkövek és a szikla sírok, amelyek alatt nyugodtak. Minden évben a Hanukka ünnep első éjszakáján, amit annak emlékezetére tartanak, hogy Júdás Makkabeus megtisztította a Templomot, ezen síroknál fáklyát gyújtanak, amit azután Jeruzsálembe visznek.
Ezzel a fáklyával lobbantja lángra az államelnök a Hanukka - fényeket.
Sharon Asher

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések