Izraeli néptánc és népzene I. HORAH

A bibliai időkben a zsidó nép táncban fejezték ki az örömét. Az évszázadok folyamán a vallási, közösségi, családi ünnepek részévé vált a tánc és a zene.
A néptáncot a korai telepesek hozták magukkal Izraelbe.
1920 – ban az új bevándorlók Kelet Európából hozták magukkal az új tánc stílusukat, Palesztinába. A táncukban mindig jelen volt a földdel való kapcsolatuk. Az Izraeli néptáncot általában mezítláb, laza ruhákban járták. Az Izraeli néptánc hatással volt a különböző etnikai népcsoportokra is.
Ma az izraeli néptáncot a világon nagyon sok helyen táncolják pl: , Európában, Dél-Amerikában, az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, sőt még Japánban is.
Ezen túlmenően Izraelben minden évben néptánc fesztiválokat rendeznek az ország egész területén. A nagyvárásokban egész nyáron szombat esténként parkokban a városok nagyobb terein rögtönzött kis csoportok alakulnak és kicsik, nagyok, felnőttek izraeli népzenére táncolnak. Nagyon szép, és megható, érdemes egyszer elmenni Izraelbe és ezt is megnézni.


Horah

Ez a horah eltér egy kicsit néhány kelet európai horah táncoktól.
Nagy szerepet játszott az izraeli néptánc kialakulásában ez a táncfajta. Szimbólummá vált a 19. században-Izraelben. A mezőgazdasági cionista mozgalom idejében ez a dal is meg más népdaloknak az volt a feladata, hogy hitet adjon a népnek. Ebben az időben a Hora népszerű volt elsősorban a kibucokban, és kis közösségekben.
Szokás és hagyomány Izraelben, lakodalmakban, rendezvényeken, bármitzvah – on, és esküvőn az ünnepelteket székkel együtt felemelve a kör közepén Horát táncolni.
Sharon Asher

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések