Az izraeli Biztonsági Kabinet kommünikéje a provokatív flottáról

Az izraeli Biztonsági Kabinet kommünikéje a provokatív flottáról
2010. június 1.

A Kabinet döntést hozott, amely olyan korlátozásokat tartalmaz, amelyek megnehezítik a Gázába tartó hajók bejutását az Övezetbe, amelyet a Hamasz terrorszervezet ural, és ez egyben az önvédelem kiváló módja a Hamasz folyamatos, és az izraeli polgárok és közösségek ellen irányuló agressziójával szemben, valamint az Izraeli Védelmi Erők (IDF) elleni erőszakos tengeri provokációval szemben is.



A Kabinet sajnálatának ad kifejezést, hogy az esemény során halálos kimenetelű balesetek is történtek, de a felelősséget azokra az erőszakos akciókra hárítja, amelyek nyilvánvalóan veszélyeztették az IDF katonáinak életét.



A Kabinet elismerését fejezi ki az IDF-nek, illetve az IDF parancsnokainak, akik önvédelmi alapon cselekedtek, és jókívánságait küldi a sebesült katonáknak, gyors felépülésükben bízva. Izrael továbbra is megvédi polgárait a Hamasz terrorjával szemben. Közösségeink és állampolgáraink biztonsága minden egyéb meggondolást felülír.



A biztonsági és diplomáciai kabinet mai tárgyalásait követően, a miniszterelnök tanácskozott a védelmi miniszterrel, az igazságügyi miniszterrel és a belügyminiszterrel, megvitatva velük az őrizetbe vettek kiutasításának ügyét.



Megállapodtak, hogy az őrizetbe vetteket azonnal kiutasítják – a törvények szerint meghatározott eljárással. A belügyminiszter bejelentette, hogy a kiutasításra ma este kerül sor, és becslése szerint az eljárás körülbelül 48 órán belül befejeződik.



A Kabinet szerdán ismét összeül, és folytatja a munkát.



Netanjahu miniszterelnök a következő megjegyzéseket fűzte a Biztonsági Kabinet mai ( 2010. június 1-i, keddi) üléséhez:



„Nem volt ez békeflotta, hanem erőszakos, megtervezett erőszak. Filmek és képek vannak a birtokunkban, amelyek bizonyítják, hogy katonáink mivel szembesültek, s nyilvánvalóvá teszik, hogy a hajó minden volt, csak nem békehajó. Ma meglátogattam sebesült harcosainkat a Hajim Seba Egészségügyi Központban Tel Hasomerben, és tőlük hallottam, hogy a hajó fedélzetén rájuk várakozók voltaképpen terroristák voltak, felszerelve mindenféle fegyverrel, fejszékkel, botokkal, feszítővasakkal, késekkel és hasonlókkal, és valószínű, hogy lőfegyvereket is megkaparintottak. Katonáink higgadtan, fegyelmezetten és hősiesen léptek fel velük szemben. Sajnáljuk a halálos áldozatokat, de teljes támogatásunkról biztosítjuk katonáinkat és az IDF-et az akcióval kapcsolatban.



Netanjahu miniszterelnök azt is elmagyarázta, hogy miért fontos ellenőrizni a Gázába tartó hajószállítmányokat és embereket.



„Az Öntött Ólom hadművelet során, de már előtte is tapasztaltuk, hogy a Gázába eljutó háborús felszerelések polgáraink ellen irányulnak. Gáza egy Irán által támogatott terrorista terület, ezért próbájuk a hadianyagok bejutását megakadályozni, szállítsák ezeket akár szárazföldi, légi vagy tengeri úton. Az is igaz, hogy hadianyagokat alagutakon keresztül is becsempésznek az Övezetbe, de tengeri úton ez egészen más – mennyiségi szempontból. Egyedül a „Francop” hajón mintegy 200 tonna hadianyagot foglaltunk le, amelyet Iránból csempésztek ki a Hezbollah számára. Egy Gáza felé vezető tengeri út megnyitása óriási veszélybe sodorná állampolgáraink biztonságát. Ezért ragaszkodunk a tengeri blokád fenntartásához és ellenőrizzük a hajókat. Nincs már lehetőség e politika fenntartására a hajószállítmányok átvizsgálása nélkül. Igaz ugyan, hogy nagy a nemzetközi nyomás és kritika e politikával szemben, de meg kell értenünk, hogy ez a politika életbevágóan fontos annak érdekében, hogy megőrizzük Izrael biztonságát és Izrael jogát az önvédelemre.”
(Forrás: Embassy of Israel - Budapest)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések