Tradicionális Jemeni zsidó zene

Tradicionális Jemeni zsidó zene

A jemeni zsidó zene különös hatással volt izraeli zenére. Ez a fajta zsidó zene a biblia gyökereiből eredt. Az 1900 évek előtt volt egy jemeni zsidó közösség, akik előszeretettel énekeltek jemeni népdalokat, és játszottak jemeni nép zenét. Az 1920 években az európai telepeseknek nagyon megtetszett a jemeni népzene, és át vették a jemeni stílust. Sok korai cionista dalok hasonlítottak a jemeni zsidó dalokhoz.
Az 1930 –as és 1940 –es években Braha Zefira kutatni kezdet és rögzítette a jemeni zenéket, dalokat. Később énekelte is az eredeti kompozíciókban, természetesem jemeni stílusban.

A jemeni zene a világsikerét Izraelben Ofra Haza énekesnőnek köszönheti, aki nagyon szépen adta elő ezeket a dalokat.
Ofra Haza hagyományos jemeni családban nőtt fel, Tel – Aviv külvárosában. A jemeni népzenét és a pop zenét ötvözte nagy sikerrel. A karrierje egy fajta zenei kulturális nagykövetté vált, mint Izraelben, mint pedig nemzetközi szinten. Híres dalai közé tartozott például hagyományos jemeni dal a „Im Nin Alu”.

A középkori misztikus jemeni költő Salom Shabazinak a költészete foglalkozik mind vallási, és világi témákkal, amelyet a jemeni zenékben és szövegekben előszeretettel fel is használtak

Sharon Asher

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések