Megújult oktatási stratégiát alkalmaz a Holokauszt Emlékközpont

A hagyományos oktatási tevékenységek mellett előtérbe kerül a művészet, a szórakoztatás és a toleranciára nevelés.
Holokauszt Emlékközpont
Az emlékközpont látogatottsága hosszabb ideje dinamikusan növekszik. Az elmúlt év hasonló időszakához viszonyítva az idén 53 százalékkal nőtt a látogatók száma, akiknek a többsége diák volt. Az intézmény szeretné a jövőben a középiskolások legalább 60 százalékát elérni, ez évente 24 ezer diákot jelent.

Az oktatási jellegű tevékenységükben megmarad a hagyományos, történeti szemléletű, az állandó és a vándorkiállításokhoz köthető oktatás, de nyitnak a modern eszközök és a speciális oktatási-nevelési tevékenységek felé. Utóbbiakkal az a céljuk, hogy élményszerűen, a fiatalok különböző érdeklődési területein létrehozott programokkal neveljenek.

A jövőben művészeti szórakoztató tevékenységek befogadása - Brundibár gyerekopera, koncertek -, képzőművészeti programok, tárlatok és a sporthoz köthető kampányok (ilyen például a Tegyél te is a futballrasszizmus ellen! elnevezésű kezdeményezés) szerepelnek a IX. kerületi, Páva utcai intézmény programjában.

Fontos szerep jut a toleranciaprogramoknak is, melyek elsődleges célja a másság elfogadására nevelés, a civil attitűd kialakítása, a társadalomba beilleszkedő, felelős gondolkodású, a társadalomért tenni is akaró szemlélet formálása. Ilyen az Egy/Másért program, amely a világ összes tájáról 20 sikeres, tolerancia témájú projektet mutat be és ajánl a magyartanároknak adaptálásra.

A Holokauszt Emlékközpont honlapja teljesen megújult, az nemcsak az intézményi weboldal szerepét tölti be, hanem holokausztportál is, újszerű tartalmakkal és szolgáltatásokkal.

Most jelent meg az oktatási anyagokat tartalmazó első dvd-jük, amely Salamon András Meséld el... című filmjét és az ehhez kapcsolható oktatási segédanyagokat tartalmazza.

Az intézmény OktaTÁRS néven hároméves, tanárokat oktató nemzetközi programot is indít, amelynek során évente 15 oktató részesül majd speciális képzésben, nemzetközileg elismert szaktekintélyek segítségével.

Az intézmény új partnerekkel, így az Andrássy Egyetemmel, a Shoah Alapítvánnyal és a Washingtoni Holokauszt Múzeummal is felvette a közelmúltban a kapcsolatot.
Forrás:Kultúra.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések