Izraeli Mimuna

A mimuna hagyományos ünnep a marokkói zsidók között, akik a Peszah lezárását követő napon ünnepelnek. Peszáhkor kovásztalan ételeket fogyasztunk megemlékezve az egyiptomi kivonulásra.
A mimunán viszont már kovászos ételeket kell fogyasztani.
Ez egy színes fesztivál, amelyben a vendéglátók


marokkói ételekkel, édességekkel, és zenével várják a vendégeket. Az étel összetevőire jellemző hogy nagyon édesek, amely jelképezi a fizikai szabadságukat, hiszen megmenekültek az egyiptomi fogságból. Ezek az ételek továbbá szimbolizálják a jólétet, és a jó szerencsét.
Az ünnepségen fehér abrosszal megterített asztallal várják a vendégeket. Ezeken az ünnepségeken általában politikai tisztségviselőket is meg szoktak hívni



Az asztalon szétszórt szezámmagok, dió, mandula, fehér mandulás nugát, szárított és friss szeletelt gyümölcsök,( például alma narancs, ribizli, grapefruit)találhatók. Az asztal közepére egy pohár olajat, és egy kancsó tejet helyeznek, e köré hét csokoládéból készült érmét helyeznek, amelyben liszt van. Az asztal külső részére friss salátákat, és szeletelt zöldségeket raknak. Ezen kívül egy tányér apróra vágott zöldség és ezen egészben hagyott hal kerül az asztal középső részébe, amely a Vörös tengert szimbolizálja.
A fő étkezésnél általában különböző módozatban elkészített halat szoktak fogyasztani, a köret általában kuszkusz szokott lenni és sokféle saláta.
A mézédes sütemények közül érdemes megemlíteni a több színben pompázó töltött marcipánokat,

baklávákat és a nagyon finom „mofletta” mézzel és vajjal ízesített marokkói palacsintákat, amelyeket a fő étkezés után szoktak elfogyasztani.
Az étkezés után népszerű marokkói mentás teát szoktak inni, amely náluk nagy szimbolikus hagyomány, a vendégszeretetet és a barátságot szimbolizálja. Beszélgetés előtt, alatt és minden étkezés után teát fogyasztanak. A teáscsészékre jellemző a művészien kialakított marokkói stílus, ezeknek a színe általában arany.






Sharon Asher

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések