Holt-tenger /héberül Yam Hamelach/

Holt-tenger /héberül Yam Hamelach /más néven sós tenger Izrael és Jordánia között terül el., 398 m-el a tengerszint alatt a világ legmélyebben fekvő pontja. A Holt tenger nevét magas sótartalma miatt kapta. A Földközi tenger sótartalma 3,5%, míg a Holt tenger sótartalma 25-30%, ebben sem állat sem növény nem képes megélni.
A Holt tenger 76 km hosszú és 16 km széles, egy kelet felől kiugró félsziget két részre osztja. A déli rész 4-6 m mély, míg az északi részén a legmélyebb pont 433 m mély. Legfontosabb mellékfolyója a Jordán: nincs lefolyása, így a vízszint csaknem egész évben állandó.
Az édesvízi utánpótlás csökkenése miatt, növekszik a Holt tenger sótartalma. Ha meglátogatjuk a Holt- tengert, Izrael egyik legcsodálatosabb táját ismerhetjük meg. a legszebb nyilvános strandokat - En Boqeqnél és – En Gedinél találhatjuk. A vízből fantasztikus formájú só alakzatok tűnnek elő. Bátran ráfeküdhetünk a vízre, még ha nem tudunk úszni, akkor sem fogunk elsüllyedni. Kellemesen lehet ringatózni, akár olvasni fürdés közben. Fontos azonban az elővigyázatosság, lehetőleg óvjuk szemünket, orrunkat és fülünket a tömény sós víztől. Minden fürdés után alaposan zuhanyozzunk le. A Holt-tengeri iszap szintén kellemes és rengeteg összetevője révén csodálatos bőrradírként működik, ha egész testünket bekenjük vele, majd bő zuhannyal lemossuk.
Szodoma és Gomora bibliai története is ide köthető hisz a Holt-tenger déli végénél lévő só barlangoknál található. A két várost bűnössége miatt Isten kénesővel és tűzzel pusztította el. Egyetlen ember maradt életben Lót és leányai, akik a Holt-tenger mellett egy hegyi barlangba menekültek. A lányok atyjuktól teherbe estek és megszülték Moabot és Benammit, a moabiták és ammoniták törzsének atyjait. A mai Sodom melletti só barlang felett egy só oszlop található, amit Lót feleségének tartanak.
A Holt-tenger a világ nemcsak sóban, hanem más ásványi anyagokban is leggazdagabb vize. Igen magas a magnézium-, kálium-, bróm- és jódtartalma. Már az ókorban is ismerték a Holt-tengergyógyító hatását. Állítólag maga Kleopátra is gyógyíttatta magát itt, és Arisztotelész írásban is megemlítette a sós tenger jótékony hatását. Különböző bőrbetegségekre is enyhülést hoz, mint pl.: pikkelysömör, krónikus ekcéma, vagy a pigment hiány. Ezenkívül hatásos légúti panaszokra, és izom- vagy ízületi reumák kezelésére is.
Aki itt kezelteti magát a Holt-tenger melletti gyógy központtá alakult En Boqeq és Neve Zohár-ban található szállodákban kellemes pihenésben és csodálatos időjárásban lehet része, hiszen itt már januárban fürödhet, napozhat ugyanis a hőmérséklet ekkor is kb.25 Celsius fok.
A Holt-tenger déli végénél működő Dead Sea Work hamuzsírt és brómot termel ki a vízből, valamint különböző kozmetikai termékeket készít és értékesít.
A Holt-tengernél járva érdemes meglátogatni a környék érdekességeit is, -Maszadát, - En Gedit, és Kumránt. A hegyek között találhatunk néhány várromot is, ezek közül a legdélebbre fekvő a bizánci korból származó Mezad Zohar /En Boqeq/ egy kis sziklán található, vad környezetben.
Arad felé indulva, itt a tengerszint magasságot jelzőtábla található egy kilátónál. A felsőről Mezad Zoharra látunk, az alsóról pedig egy fantasztikus kilátás nyílik a Holt-tengerre és a jordániai hegyekre, ami lélegzetelállítóan szép látvány különösen naplementekor
Sharon Asher

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések