Gáza

Tel - Avivtól kb 80 kilométerre a Földközi tenger partján fekvő Gáza város kb 40 kilométer hosszú és legszélesebb pontján 10 kilométer széles, teljes területe 360 négyzetkilométer. A gázai övezet a kereskedelem és ipar központja. Gáza Egyiptommal és Izraellel határos. A gázai övezetben mérsékelt éghajlat van, enyhe tél és száraz meleg nyár. Gáza legmagasabb pontja az Abu „Awdah” 105 méter magasan fekszik a tengerszint felett.
a tengerparton található El Balah városa, ezen kívül említésre méltó Beit lahia, és beit Hanun városok, és az izraeliek által fenntartott Katif volt, amely már megszűnt létezni. A Gázai övezetben mintegy 1.4 millió palesztin lakos él, a legtöbben vagy menekültek, vagy azok leszármazottai, a lakosoknak több mint a fele menekült táborokban él. Túlnyomó többségben a lakosság szunnita muzulmán, és a becslések szerint 2000 – 3000 keresztény él ezen a környéken. A természeti erőforrások közé tartozik a szántóföldjük, amelynek egyharmadát öntözik, és a közelmúltban felfedezett földgáz. A napi környezetvédelem között szerepel az elsivatagosodás, a friss víz tartalékok, szennyvíztisztítás, a vízzel terjedő betegségek, talajerózió, felszín alatti vízvezetékek hiánya. Sajnos az állandó háborús viszályok is megnehezítik a gazdaság fejlődését.
Arról hogy Gáza négyezer éves történelemre tekint vissza, a várostól 7 kilométerre délnyugatra fekvő Tell al – Ajjul tanúskodnak, ahol 1929 és 1931 között ásatásokat folytattak.

Sharon Asher

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések