Indul a "Zsidónegyed kapuja" projekt

Indul a "Zsidónegyed kapuja" projekt

Jelentős turisztikai fejlesztés indul a Dohány utcai Zsinagóga és a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár épületében. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) konzorciuma közel 40 millió forint támogatást nyert a Közép-magyarországi Regionális Operatív Programon belül, a turisztikai fogadóképesség javítása című (KMOP-2007-3.1.2/A/B/D) pályázaton. A MAZSIHISZ és a Pro Regio Nonprofit Közhasznú Kft. március elején írták alá a támogatási szerződést.

A projekt keretében a Budapesti Zsidó Hitközség Idegenforgalmi és Kulturális Központja üzemeltetésében ”Jewinform” néven információs pont jön létre a zsinagóga árkádsorában, mely az országos Tourinform hálózat tevékenységéhez hasonlóan a zsinagógához érkező nagyszámú látogató színvonalas és adekvát kiszolgálását végzi majd. Megvalósul a világörökség részét képező épületkomplexum fizikai és infokommunikációs akadálymentesítése, melynek részeként panorámalift viszi majd a turistákat az eddig nehezen megközelíthető múzeum kiállítótermeibe.

Egységesített térképek és információs táblákat is kihelyeznek több nyelven. A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár állandó kiállítása audio guide szolgáltatással és múzeumi információs ponttal várja majd a látogatókat, és új állandó kiállítás nyílik a zsinagóga 150. születésnapja alkalmából.

A közbeszerzési eljárás lefolytatása után várhatóan júniusban kezdődnek meg az építési munkálatok, és 2010. januárjára fejeződnek be. A projekt teljes költségvetése meghaladja az 58 millió forintot.

Turizmus Panoráma Bulletin, 2009/54.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések