Zsidó Világkongresszus: a tettek alapján kell megítélni Orbánt és kormányát

Zsidó Világkongresszus: a tettek alapján kell megítélni Orbánt és kormányát

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) döntése, amely szerint Magyarország zsidó közössége nem kíván részt venni a kormány hivatalos, 2014-es holokauszt-emlékévének programjaiban, amíg a kormány nem vizsgálja felül vitatott döntéseit, teljes mértékben élvezi a Zsidó Világkongresszus (WJC) támogatását - hangsúlyozza a WJC elnöke a Népszabadság szombati számában megjelent írásában.
Mint Ronald S. Lauder rámutat, Magyarország és a világ zsidó közössége egységes ebben a kérdésben. Az elnök úgy fogalmazott, óriási csalódást okozott sokaknak a zsidó közösségben, hogy a magyar zsidóság kétharmadának kiirtására való emlékezés helyett a "történelem újraírására történnek kísérletek", arra, hogy elhallgassák a magyar állam szerepét a német megszállás előtt és után, és hogy a partvonalra szorítsák a zsidó közösséget a holokauszt-év tervezett eseményein.
Különösen csalódásra ad okot ez a WJC májusi budapesti plenáris ülése után, amelyen a miniszterelnök beszédében az mondta: "a gonosz diadalához nem kell más, csak hogy a jók tétlenek maradjanak, s a magyarok nem tétlenek, és nem is lesznek azok." A 2014-es holokauszt-emlékév lehetőséget nyújt, hogy Orbán Viktor tettekkel is bizonyítsa, a magyarok nem tétlenkednek - írja Ronald S. Lauder.
A WJC elnöke aggasztónak nevezte, hogy a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű és Magyarországnak a holokausztban betöltött szerepe körüli vita a választási kampány közepette zajlik. Hangsúlyozta: nem szabad megengedni, hogy a szélsőséges erők választási célokra használják ki ezt az ügyet. Ronald S. Lauder szerint zavaró, hogy Kövér László, az Országgyűlés elnöke egy interjúban nemrég azt állította, a Mazsihisz részt akar venni a választási kampányban, "már megint a baloldal oldalán." Szerinte a zsidóság számára a holokauszt nem jobboldali vagy baloldali ügy, semmiképpen sem választási téma, és nem szabad azzá válnia, "a kormánynak biztosítania kell, hogy ne is legyen az".
Úgy véli: aggasztó az is, hogy a magyar kormány egymásnak ellentmondó üzeneteket küld a világba, egyszer elismeri a felelősséget a zsidók deportálásában, ugyanakkor sértő emlékművet hagy jóvá, amelyet a zsidó közösség arculcsapásként értékel. "A tettek alapján kell megítélni a miniszterelnököt és kormányát" - fogalmazott a WJC elnöke. Ronald S. Lauder szerint ha a kormány komolyan úgy gondolja, hogy a Szabadság téri szobor a zsidó áldozatoknak is emléket állít, akkor hallgassa meg a zsidó közösségek aggályait, vegye figyelembe azokat, és tegyen így a Sorsok Háza esetében is. "Ideje megállni, újra megvizsgálni a kérdést és nyílt, őszinte vitát kezdeni. A vita eredményének egyesítenie kell a nemzetet, nem megosztania" - írja a Népszabadságban a WJC elnöke.

A Mazsihisz közgyűlése vasárnap úgy döntött, hogy egyelőre nem vesz részt a holokauszt-emlékév kormányzati programjain. Arra kérték a kormányfőt, állítsa le a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű felállítását, állítsa le a józsefvárosi Sorsok Háza-projektet és "közéleti-szakmai megnyilvánulásai miatt" váltsa le a Veritas kutatóintézet éléről Szakály Sándort.

MTI / hvg.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések