A Dohány és a Frankel zsinagóga is visszautasította a Civil Alaptól elnyert támogatást



MAZSIHISZ

A Frankel Zsinagóga Alapítvány és a Dohány Zsinagógáért Alapítvány visszautasítja a Magyar Holokauszt 2014 emlékév programjainak megvalósítására a Civil Alaptól elnyert pályázati támogatást. Alábbiakban a két alapítvány közleményét olvashatják.



A Frankel Zsinagóga Alapítvány közleménye

A Frankel Zsinagóga Alapítvány egyetértésben a Frankel zsinagóga közösségével nem kívánja felhasználni azt az anyagi támogatást, melyet a Magyar Kormány Civil Alapjától nyílt pályázat során a vészkorszak hetvenedik évfordulójának megemlékezési rendezvényeire nyert.

Ezzel kívánjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a Horthy-korszak pozitív színben való feltüntetése, nyilas írók tananyagba való elhelyezése, tömeggyilkosságok idegenrendészeti intézkedésként való beállítása, és még számos kormányzati megnyilatkozás, ezzel egyidejűleg a tömeggyilkosságok áldozataira történő megemlékezések támogatása nem fér össze egymással és a becsületes gondolkodásmód kívánalmaival.

Megemlékezéseinket természetesen megtartjuk, de ehhez nem kívánunk támogatást felhasználni egy olyan kormánytól, melynek köpönyegforgató viselkedése megbotránkozást vált ki a magyarországi zsidóság túlnyomó többségéből és a demokratikus nemzetközi közösségből is.

A Dohány utcai Zsinagógáért közleménye

A Dohány utcai Zsinagógáért Alapítvány a Magyar Holokauszt 2014 Emlékévre kiírt Civil Pályázati Alapból 20 millió forintot nyert a Dohány utcai zsinagóga és a Hősök temploma között elhelyezkedő temetőkert rendbehozatalára ahol 2500 gettóban elpusztult zsidó hittestvérünk nyugszik.

Az Alapítvány úgy döntött, hogy a kialakult helyzetben a megítélt támogatást nem fogadja el, illetve azt visszautasítja. A temetőkert rendbehozatalának megvalósításáról az Alapítvány nem mond le, azt más forrásból biztosítva kívánják megvalósítani.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések