A Debreceni Zsidó Hitközség feljelentette a holokauszton gúnyolódó képviselőt


A Debreceni Zsidó Hitközség feljelentette a holokauszton gúnyolódó képviselőt


A Debreceni Zsidó Hitközség tiltakozik Ágoston Tibor, a Jobbik Magyarországért Mozgalomnak debreceni és megyei alelnökeként és debreceni önkormányzati képviselőként tett kijelentése ellen. (…) A Debreceni Zsidó Hitközség büntetőfeljelentést tett Ágoston Tibor ellen, a „holokauszt tagadó” kijelentései miatt. Alábbiakban a Debreceni Zsidó Hitközség Közleményét olvashatják.


A Debreceni Zsidó Hitközség felháborodva értesült Ágoston Tibor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom képviseletében és a Debreceni Közgyűlés képviselőjének 2014. január 12-én, a doni katasztrófa 71. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen, elhangzott beszédéről.

Ágoston Tibor beszédében, bírálta a „Magyar Holokauszt - 2014. Emlékbizottság” 2014. évi emlékprogramját és gúnyos hangnemben „holokamu”-ként hivatkozott rá, majd közvetlenül utána félreérthetetlen módon „holokaszt”-ról beszélt.

Megengedhetetlennek és felháborítónak tarjuk, hogy 2014-ben bárki így beszélhessen azokról a borzalmakról, amelyben családtagjainkat, szeretteinket, embertársainkat szándékosan és szervezett módon elpusztították a világban.

Ilyen kijelentéseknek és ilyen eszmeiséggel bíró embernek a közéletben nincs helye. Ennek a szóhasználatnak és az ilyetén megnyilvánulásnak abban az évben, amikor a Magyarországon és határainkon túl élő zsidó hitközségek, zsidó és nem zsidó szervezetek, más egyházak közösségei és a civilszervezetek, valamint Magyarország kormánya együtt készülnek fejet hajtani a holokausztban elpusztított áldozatokra emlékezve, holokauszttagadó és provokatív értelmezése van.

A Debreceni Zsidó Hitközség tiltakozik Ágoston Tibor, a Jobbik Magyarországért Mozgalomnak debreceni és megyei alelnökeként és debreceni önkormányzati képviselőként tett kijelentése ellen.

Zsidóságunk elpusztított áldozatai emlékét nem gyalázhatja meg senki, gyalázkodása magyarázataként nem bújhat a társadalom erkölcsi és más vallások hitbéli értékrendje mögé.

A holokauszt során elpusztított zsidó emberek áldozata tényszerű, és aki nem mer, nem tud szembenézni emberként ennek a ténynek az örökségével és ezt több ideológiára támaszkodva tagadja, az az ember nem mer szembenézni nemzeti öntudata számos kihívásával sem. Emberként kötelességünk a Mindenható által elvárt értékrendeket megtartani, közvetíteni embertársaink felé és oktatni gyermekeink számára, legyen az bármilyen hitű ember is. Emberként kötelességünk példát mutatni a társadalmunk által alkotott erkölcsi normatívák megtartásával.

A Debreceni Zsidó Hitközségnek kötelessége tiltakozásának és felháborodásának hangot adni a holokausztban elpusztított áldozatok miatt, megőrizve rokonaink, szeretteink emlékét.

A Debreceni Zsidó Hitközség büntetőfeljelentést tett Ágoston Tibor ellen, a „holokauszt tagadó” kijelentései miatt.

Bízunk és reménykedünk abban, hogy a holokauszttagadást büntetni rendelő hatályos BTK törvényi rendelkezését figyelembe véve a törvényt alkalmazók, döntésükkel példát statuálnak, hogy Magyarországon az ilyen és ehhez hasonló közbeszédek teljes mértékben eltűnjenek a közéletből. Nem tűrhetjük, és nem tűrjük a továbbiakban az ilyen jellegű megnyilvánulásokat.

Horovitz Tamás

A Debreceni Zsidó Hitközség elnöke

 Forrás: http://www.mazsihisz.hu/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések