Izraeli testvérvárosa lett Erzsébetvárosnak



Testvérvárosi megállapodást írt alá szerdán a budapesti Erzsébetváros és az izraeli Cfát városa az észak-izraeli Cfátban.
A magyar küldöttség, amelyet Vattamány Zsolt VII. kerületi polgármester vezetett, a Galil-hegység 900 méter magasan fekvő, körülbelül harmincezer lakost számláló városkájában megnézte többek között a magyarajkú zsidóság 1986-ban alapított múzeumát.

Cfát és a magyar zsidó közösségek közötti kapcsolatok története sok évszázados, a magyar zsidók adományok és látogatások révén a középkor óta folyamatosan jelen voltak a város életében, miután az a spanyol kiűzetés után a zsidó vallástudomány és művészet Jeruzsálemmel vetekedő otthona lett. A megállapodás ünnepélyes aláírásán jelen volt Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija, valamint a cfáti főrabbi is.

Roni Lusztig, a cfáti magyar zsidó múzeum igazgatója Erzsébetváros zsidó jelentőségét méltatta. Kiemelte, hogy ott született az Izraelt megálmodó Theodor Herzl, és Budapestnek ez a része jelenleg is számos jelentős zsidó közösségnek és intézménynek ad otthont. Ilán Sohát polgármester a város kulturális és vallási jelentőségét méltatta.

Vattamány Zsolt a lehetséges együttműködések körében kiemelte a kulturális és oktatási terveket, közte a minden évben megrendezett cfáti klezmer fesztiválon való magyar részvétel lehetőségét és a kerület fesztiváljaira cfáti művészek meghívását. A magyar zsidók deportálásának hetvenedik évfordulójára való megemlékezésben várhatóan szerepet kap a cfáti múzeum időszakos utazó kiállítása, amelynek budapesti bemutatását tervezik. (MTI)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések