Zoltai Gusztáv: a Mazsihisz távol marad az állami megemlékezésektől


A Mazsihisz egyelőre távol marad a holokauszt-emlékévvel kapcsolatos állami megemlékezésektől – közölte Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója csütörtökön az MTI-vel.


Zoltai Gusztáv azt mondta: bár Orbán Viktor miniszterelnöktől nagyon udvarias levelet kaptak, arra a három kérdésre, amelyet feltettek, nem érkezett választ. Így "e pillanatban az a döntés", hogy nem vesznek részt az állami megemlékezéseken, a civil pályázati alaptól elnyert támogatásokat pedig visszafizetik azok, "akik akarják". Emellett nemzetközi és hazai gyűjtést rendeznek azért, hogy megtarthassák programjaikat – tette hozzá.

A Mazsihisz vezetősége pénteken ül össze, hivatalosan ott hozzák meg a döntést, amelyet azután a közgyűlésnek kell megerősítenie – mondta.

Zoltai Gusztáv hangsúlyozta: nem szándékoznak beleavatkozni a választási kampányba –"ez teljesen világos" –, de az idő sürgeti őket, mert "benne vagyunk a holokauszt-emlékévben, és a húsvét még nagyon messze van".

Orbán Viktor a Mazsihisz vezetőségének csütörtökön küldött válaszlevelében azt írta: a választási kampány elindulása miatt nem alkalmas az idő arra, hogy "együttérzéssel és higgadtan mondhassuk el véleményünket egymásnak". Ezért azt javasolta, hogy a párbeszédet "a mindannyiunk számára megújulást hozó húsvéti ünnepek után" folytassák.

A húsvét április 20-21-ére, a nagy zsidó vallási ünnep, a pészah április 15. és 22. közé esik, a magyarországi holokauszt emléknapja pedig április 16.

Mivel a miniszterelnök válaszlevelében kezdeményezte, hogy a munkacsoportok addig is folytassák a munkát, Zoltai Gusztáv azt mondta: megpróbálják majd felvenni a kapcsolatot az állami szervezetekkel. Az azonban elkeserítő, hogy a német megszállási emlékmű mégiscsak meglesz, ha később is – tette hozzá.
 

Mazsihisz 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések