Lézeres ellenrakéta-rendszert mutatott be a múlt héten



Lézeres ellenrakéta-rendszert mutatott be a múlt héten a “Rafael Advance Defence Systems” vállalat Szingapurban, az egyik legjelentősebb védelmi- és légi ipari vásáron.
A “Vassugár” (héberül Keren Bárzel – קרך ברזל – angolul Iron Beam) fantázianévvel bemutatott lézersugaras rendszert az állami tulajdonú Rafael cég közeli ellenséges területről kilőtt, alacsony röppályájú rakéták és aknagránátok kivédésére fejlesztette, minthogy a meglévő, ellenrakétával működő “Vaskupola” (Kipát Bárzel; Iron Dome) a Gázai-övezetből kilőtt rakétákat azok rövid pályája miatt nem tudja megfelelő hatásfokkal kivédeni.
A Vassugár ezzel szemben az ellenséges rakéta robbanófejét nagy energiájú lézersugárral túlhevíti, aminek következtében az a levegőben felrobban.
Amit Zimmer, a Rafael cég szóvivője szerint a sehol másutt nem alkalmazott lézeres rendszert a közeljövőben hadrendbe állítják. Pontos időrendet nem közölt.
"Akárcsak a Csillagok Háborújában… A lézerágyú sugarait egy szempillantás alatt a megfelelő szögbe lehet állítani, és másodpercekkel a nagy energiájú sugárnyaláb elindítása után megsemmisíti a célpontot. És a legnagyszerűbb ebben az, hogy végtelen a tárad!” – hangzott az ismertetés. Ez alatt azt kell érteni, hogy míg a jelenlegi “Vaskupola” rendszer minden egyes ellenrakétája 45 ezer dollárba kerül, addig a lézersugár folyamatosan generálódik, mint a fénysugár egy reflektorból, csak egy megfelelő, nagy teljesítményű energiaforrásról, és annak védelméről kell gondoskodni.
A fejlesztő team szerint az eddigi kísérletek során a Vassugár a megcélzott objektumok 90 százalékát elpusztította.
A Vassugár a már régebben hadrendbe állított Vaskupola rendszert fogja kiegészíteni, amely ellenrakétával semmisíti meg a legfeljebb 40 kilométeres távolságból a támadó rakétákat, és kb. 80 százalékos hatékonysággal működik.
A közepes hatótávolságú, 50 … 200 kilométeres távolságból felénk kilőtt rakéták elleni védelmet a Varázspálca (Sárvit Kszamim; Magic Wand) nevű ellenrakétás-radaros rendszer látja majd el, amely hadrendbe állítása talán már a jövő évben megtörténik.
A Nyíl (Chéc; Arrow) elnevezésű rakétaelhárító rendszer a messziről, 2000 kilométeres távolságból indított, magasan szálló ballisztikus rakéták ellen nyújt védelmet. A Nyíl-3 rendszer legutóbbi sikeres tesztjét néhány hete jelentették.
 Halmos László 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések