Főállású rabbit alkalmaz a MoszadA vallásos munkavállalók megnövekedett száma miatt már főállású rabbit alkalmaz az izraeli titkosszolgálat, a Moszad - írta hétfőn a Mááriv című napilap.
A vallásos ügynökök olyan kérdésekben kérnek tanácsokat, mint a szombati munkavégzési tilalom ügye vagy a kóser étkezési szabályok betartása bizonyos körülmények között.

Az utóbbi években fontos személyiséggé vált rabbi a hírszerző ügynökség központjában szolgál, és hozza határozatait bonyolult, a titkos feladatok elvégzésénél adódó ügyekben a zsidó vallási jog alapján - írta a lap.

"Régen a hadsereg volt főrabbija, Aviháj Roncki tábornok segített a terepen dolgozó ügynököknek, de ma már a Moszad saját rabbija válaszolja meg kérdéseinket" - mesélte egy régi dolgozó.

"Nem csak kóserségi problémák merülnek fel, olykor távoli helyeken kell tisztáznunk bizonyos vallási kérdéseket, ítéleteket kell kapnunk adott akciókkal kapcsolatban - tette hozzá.

A rabbi elé kerülnek az étkezéssel kapcsolatok kérdések az ellenséges országokban, vagy hogy szombaton miféle akciókban vehetnek részt, és mit tilt a vallás.

A Moszad rabbijának nevét nem szabad nyilvánosságra hozni. Korábban a hírszerzésnél és a fegyveres erőknél szolgálóknak vallásos szolgáltatásokat nyújtó úgynevezett katonai rabbinátusban dolgozott. Eleinte nem akarta elvállalni ezt a feladatot, de miután a munkához több rabbi áldását adta, kötélnek állt.

"Minden egyes kérdés mögött egy ember hite áll, és döntéseket kell hozni a válaszokhoz" - mondta egy a lapnak nyilatkozó Moszad- ügynök. A szervezet saját rabbija a súlyos felelősséget megosztja még egy vallási szaktekintéllyel, aki a katonai rabbinátuson dolgozva minden héten egy napon át szakvéleményével az ügynökök rendelkezésére áll. (MTI)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések