A Zsidó Világkongresszus elnöke elnézést kért Orbán Viktortól


Orbán Viktor néhány napja egy lapnak azt mondta, hogy a Jobbik veszélyt jelent a demokráciára, megsérti az emberi jogokat, vagyis a miniszterelnök mégis határozottan állást foglalt a párttal szemben – mondta Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke a szervezet budapesti közgyűlésének végén, kedden.



Záróbeszédében Ronald S. Lauder elnézést kért a korábban általa mondottakért, miután délután tudomására jutott, hogy a miniszterelnök múlt pénteken úgy nyilatkozott: a Jobbik egyre növekvő veszélyt jelent a demokráciára. Európában válság van, és megfigyelhető az a tendencia, hogy az emberek ilyen helyzetben bűnbakot keresnek – idézte Ronald S. Lauder a magyar kormányfő szavait. Üdvözölte, hogy Orbán azt mondta: fel kell lépni a demokrácia védelmében.

Orbán Viktor a Jediót Ahronót izraeli napilap múlt pénteki számában megjelent interjújában a Jobbik veszélyességére vonatkozó kérdésre egyértelmű igennel felelt. "Valós, növekvő veszély" – mondta. Szerinte ennek okai az EU-t sújtó gazdasági recesszióban keresendők. Az egész világon felbukkannak olyan politikai irányzatok, amelyeket a gyűlölet éltet, düh és csalódottság a kialakult társadalmi helyzet miatt. "Nekünk Magyarországon nagyon óvatosnak kell lennünk és a leghatározottabban fellépünk e jelenséggel szemben. Ha meg akarjuk védeni a demokráciát, akkor elszántnak kell lennünk a Jobbikkal szemben" – mondta.

Orbán Viktor vasárnap este, a WJC közgyűlésének megnyitóján mondott beszédében elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek nevezte az antiszemitizmust, amely ellen zéró toleranciát hirdetett. A WJC hétfőre virradó éjjel kiadott közleményében azonban sajnálatát fejezte ki, hogy a kormányfő beszédében "nem adott megfelelő biztosítékot arra, hogy egyértelmű választóvonalat húzott volna kormánya és a szélsőjobboldal közé".

Ronald S. Lauder a közgyűlés lezárásaként kiemelte: helyes döntés volt Budapesten tartani a tanácskozásukat, nem is lehetett volna más alkalmasabb hely a konferenciára. Nagyon különböző országokból érkeztek a közgyűlésre a küldöttek, és tudják: "zsidónak lenni nem könnyű" – hangsúlyozta. Hozzáfűzte: a WJC-nek sok teendője van még, és nincs más olyan szervezet, amely elvégezhetné a rájuk váró feladatokat.

Az esemény végén Nahum Goldmann-éremmel tüntették ki Németh Miklós volt miniszterelnököt. (Nahum Goldmann a Zsidó Világkongresszus alapítója és 1949-1977 között elnöke volt.)

Németh Miklós az elismerés átvételekor azt mondta, hogy az elmúlt években Magyarország megtapasztalta, hogy az antiszemitizmus, a rasszizmus jelen van az országban. Remélhetőleg a politikusok megtalálják a lehetőségét annak, hogy visszaszorítsák ezeket a jelenségeket, mert ha kudarcot vallanak, "szomorú és bizonytalan jövő" elé nézhet az ország – közölte. (MTI)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések