Orbán Viktor beszédet mond a Zsidó Világkongresszus megnyitóján Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress - WJC) megnyitóján jövő vasárnap Budapesten. A háromnapos kongresszuson, amelyen a világ zsidó közösségeinek ötszáz képviselője vesz részt, felszólal Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke és Guido Westerwelle német külügyminiszter is - közölte a szervezet kedden az MTI-vel.
    Mint írták, a WJC 14. plenáris ülésén megvitatják a zsidóságot globálisan érintő témákat, "a neonáci pártok előretörésének egyre aggasztóbb ügyét és a közel-keleti helyzetet".
    A közlemény idézi a WJC elnökének, Ronald S. Laudernek a szavait: "A plenáris ülés jó lehetőség lesz arra, hogy a világ zsidósága közösen hallassa a hangját és ügyeket vitasson meg. Találkozzunk Budapesten, amelynek nagyszerű zsidó történelme és élő közössége van!"
    Beszámoltak arról, hogy az eseményt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével (Mazsihisz), a magyarországi zsidóság hivatalos képviseleti szervével közösen rendezik.
    Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke a kommüniké szerint azt mondta: az, hogy a Zsidó Világkongresszus a plenáris ülését Budapesten tartja, "egyben azt szimbolizálja, hogy szolidaritást vállalnak a magyarországi zsidó közösséggel, amelynek az utóbbi években egyre erősödő antiszemitizmussal kellett szembenéznie".
    A WJC száz ország zsidó közösségeit képviseli kormányoknál, parlamenteknél és nemzetközi szervezetekben. A plenáris ülés a világkongresszus legfőbb döntéshozó szerve, amely négyévente ülésezik, és megválasztja vezetőségét.
MTI

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések