Kincstár – Szakszervezet pengeváltás • Általános sztrájk a láthatáron?



Jáir Lapid pénzügyminiszter a jelek szerint kétségbeesetten keresi azt a pénzforrást, amellyel az államháztartási mega-deficitet valahonnan betömhetné. Magától értetődő, hogy bármilyen forráshoz is nyúl, legyen az a nemzetbiztonság, a közoktatás, az egészségügy vagy a szociális háló, az érdekeltek torkuk szakadtából tiltakoznak.

A pénzügyminisztérium 30...36 milliárd sékel lefaragását tűzte ki elsődleges céljául az állami kiadásokból, 6 milliárd sékelt pedig új adókból tervez előteremteni.

Az egyik, a sajtó szerint felmerült ötlet a „Keren histalmut”, a széles alkalmazotti rétegek által használt nyugdíj-kiegészítő előtakarékossági alapok megcsapolása volt. Az alapok mindeddig adómentesek havi 16 ezer sékeles havi jövedelemig. Ezt az adómentességet Lapid és munkatársai havi 12 ezer sékeles havi jövedelemre szeretnék leszállítani, vagyis az alapok megadóztatását igen nagy mértékben megemelni.

Ofer Éjni, a Hisztadrut, az izraeli szakszervezetek központjának a főtitkára semmi kétséget nem hagyott affelől, hogy egy ilyen egyoldalú lépés megtétele a pénzügyminisztérium részéről általános sztrájkhoz vezethet.

Lapid és Éjni kedden késő este kezdték meg a tárgyalásokat, amely egyben az első találkozó volt a gazdaság két, általában ellenérdekeltségű pólusa, az új kormány pénzügyminisztériuma és a szakszervezet között. A tárgyalások folytatódnak.

A pénzügyminisztérium – és általában az új, sorrendben harmadik Netanjáhu-kormány – legkeményebb ellenfele az Izraelben legerősebbként nyilvántartott 13 szakszervezet lesz. Itt megelégszünk nyolcuk felsorolásával: a Chevrát Chásmál (Elektromos Művek), a Mekorot (vízgazdálkodási vállalat), a Bezek (vezetékes telefontársaság), a banki alkalmazottak szakszervezete, a kikötők, a légikikötők, a vasutak alkalmazottainak, valamint az orvosok szakszervezete. Bármelyik sztrájkba lép, teljes káosz uralkodik el az országban, nem is beszélve minden kormány, és minden polgár rémálmáról, hogy egyszerre mindegyik beszünteti a munkát...
HL/Izrael

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések