Budapest: harmadszor kerül megrendezésre az Izraeli Dokumentumfilm FesztiválIdén is megrendezésre kerül a már hagyománnyá vált Izraeli Dokumentumfilm Fesztivál: 5 nap, 6 film, 6 igaz történet – április 19. és 23. között a budapesti Toldi moziban.

izr_dok_feszt.JPG
Az Izraeli Kulturális Intézet idén harmadik alkalommal rendezi meg az Izraeli Dokumentumfilm Fesztivált április 19. és 23. között a Toldi moziban. A Fesztiválon idén 6 filmet mutatunk be, olyan alkotásokat, melyek az izraeli társadalmat és történelmet egy-egy eltérő, egyedi aspektusból ábrázolják.

Megható és igaz történetek mesélnek a nézőknek családi emlékek során kibontakozó múltbéli titkokról és egy ellenséges határvonalakon átívelő barátságról; az izraeli-arab konfliktusról egy izraeli-arab szerző, publicista és forgatókönyvíró szemszögéből, és az etiópok és izraeliek együttéléséről egy izraeli-etiópiai-jemeni együttes turnéját követve nyomon. Megismerhetjük az auschwitzi túlélők és a karjukra tetovált számok közötti különös kapcsolatot, és a minden kihívásokkal szemben győzedelmeskedő családi köteléket nagymama és unokája között, mely az Izrael történelmének meghatározó pillanatait megörökítő fényképek és a fényképbolt megmentéséért folyó harc során bontakozik ki a szemünk előtt.

Docaviv Film Festival (The Tel Aviv International Documentary Film Festival); Ophir Academy Award (Israeli Oscar); Docu Be’er Sheva Documentary Film Festival; News & Documentary Emmy Award – csak pár példa azok közül a fesztiválok közül, melyeken az idei Izraeli Dokumentumfilm Fesztiválon vetített filmeket díjakkal jutalmazták.

A vetítések mellett az egyes filmekhez kapcsolódó beszélgetésekkel is várja az Izraeli Kulturális Intézet az érdeklődőket: vendégünk lesz Lányi Eszter, a Haver Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke, Schönberger Ádám, a Marom Egyesület elnöke, de betekinthetünk az ’Élünk csendesen’ című film gyártásának kulisszái mögé a Heymann Brothers Films munkatársa segítségével, a ’Google Baby’ című film kapcsán pedig a melegpárok gyermekvállalásáról beszélgetünk.

Helyszín: Toldi mozi (1054 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

Filmismertetők és program ide kattintva, az online programfüzet pedig ide kattintva tekinthető meg

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések