Lengyelország-történelem-holokauszt-megemlékezés





Élet menete - Balatoni Mónika: az emlékezés nemcsak kötelesség, hanem esély is
    Auschwitz-Birkenau/Budapest, 2013. április 8., hétfő (MTI) - Az emlékezés nemcsak kötelesség, hanem esély is arra, hogy az emberi élet soha többé ne kerülhessen önmagukat feljebbvalónak hirdető csoportok vagy egyének célpontjává - hangsúlyozta Balatoni Mónika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn Auschwitzban az Élet menete megemlékezésen.

    A lengyelországi emlékprogramon idén kétszáz magyar fiatal - többségében diák - vett részt. A küldöttséget kísérő Balatoni Mónika a magyar barakk előtti megemlékezésen hangsúlyozta, embereket vallásuk vagy származásuk miatt soha többé nem érhet olyan megaláztatás, mint ami az Auschwitz-Birkeanau táborban történt. "Falai közt a múlt (...) azzal a véghetetlen súllyal és igénytelenséggel van jelen már, ami a valóság mindenkori legbensőbb sajátja, s attól, hogy lezárult, csak még valódibb, még érvényesebb" - idézte Pilinszky Jánost.
    Az államtitkár arra figyelmeztette a megemlékezésen részt vevő magyar fiatalokat, hogy ők azok, akik "továbbviszik", ami a múltban itt történt, és ők tehetik időtállóbbá az "emlékezés köveit".
    Balatoni Mónika a helyszínről az MTI-nek adott telefonos interjúban elmondta: több ezer, kék kabátot viselő emlékező vett részt az Élet menetén, különböző nemzetek a világ minden tájáról az országukat jelző táblák mögött. Auschwitzban délelőtt minden nemzet külön-külön bensőséges hangulatú megemlékezést tartott. Ezt követően a résztvevők gyalog tették meg az utat Birkenauba, ahol a központi - nemzetközi - emlékünnepséget tartják. A kék kabátoknak, illetve a kék-fehér izraeli zászlók tömegének köszönhetően a menet vízfolyamra emlékeztetve tette meg a 3,5 kilométert. Birkenauba érkezve a menetelők kis fatáblácskákat kaptak, amelyre nevet, idézetet, üzenetet írhattak fel, majd a táborba vezető sínpálya körül elhelyezett kövek közé szúrhatták, mintegy üzenetként az utókornak.
    Az államtitkár kiemelte, hogy az Élet menetén zömében fiatalok vettek részt, hiszen az emlékprogram egyben oktatási program: a fiatalok "élő történelemórán" élhetik át, mi történt a holokauszt idején.
    Forrás: MTI 2013. április 8., hétfő 17:21

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések