Tel-Aviv, a startupok városa



A gazdasági újságíró nem tud kibújni a bőréből, és amikor éppen turista, akkor is arra kíváncsi, minek köszönheti Izrael üzleti fővárosa, hogy a világ legdinamikusabban fejlődő, leginnovatívabb városainak egyike. És persze annak is szívesen ered a nyomába, hogy van-e olyan elem, amit könnyen meg lehetne honosítani Magyarországon is. Ilyen lehetne például a wifi-hálózat, amely a tengerparttól kezdve a sugárutakon át a közparkokig szinte az egész várost lefedi és 24 órán keresztül szolgáltat.


Tel-Avivban tényleg a földből nőnek ki a start-upok: a szoftverfejlesztők adókedvezményben részesülnek, a város munkavállalási engedélyt járt ki a kormánynál az izraeli start-upnál elhelyezkedő vagy új vállalkozásba vágó külföldieknek. Aligha véletlen, hogy a Google elképesztően “kreatív” keresőprogramját is itt fejlesztették ki, és már nyomában vannak a trónkövetelők: éppen a Google korábbi székhelyét foglalta el a napokban a négy éve alapított SimilarGroup, amely piacvezető akar lenni az internetes honlapok látogatottságát követő, elemző, marketingszempontból kulcsfontosságú szolgáltatók között. A cég stratégiai tervező főnöke, Daniel Buchuk ugyan nem árulta el éves forgalmukat (“nem emlékszem” − fogalmazott), de ügyfeleik között máris temérdek multi található, finanszírozásukról pedig neves kockázati tőkebefektetők gondoskodnak, köztük a legismertebb Josszi Vardi.
A város igyekszik az innovációkat hasznosítani: együttműködésben a Google-vel és az Izraeli Demokrácia Intézettel, ráerősítendő a város és lakói kapcsolatára, teljesen átláthatóvá és elérhetővé tették a város költségvetését, a pályázatokat, közbeszerzéseket.
Izraelben persze nem csupán a high tech vonzó, turistának is jó lenni − Jeruzsálemben, a három világvallás központjában az ember már nem is kapja fel a fejét, ha magyar szót hall. Amióta egy éve a Wizzair megindította járatait Tel-Avivba, hihetetlenül megugrott a turistaforgalom, amit jól szemléltet a járatok 90 százalék feletti kihasználtsága. A fapados áraknak köszönhetően sűrűbben látogatnak haza az izraeli magyarok, és a forgalmat tovább növelheti az üzleti kapcsolatok remélt fellendülése is.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések