A kávé és a sör együttesen akár a DNS-t is képes megváltoztatni

A kávé és a sör együttesen akár a DNS-t is képes megváltoztatni, erre a következtetésre jutott frissen publikált tanulmányában a Tel- Aviv-i Egyetem mikrobiológia professzora.

A kutatásukból kiderül, hogy a kávéban található koffein lerövidíti, az alkohol pedig meghosszabbítja a kromoszómák végpontján található telomereket, amelyek a DNS védelméért és pontos osztódásáért felelnek. Ha a sejtekben található telomerek túlságosan lerövidülnek, akkor elrákosodhatnak. Többek között ennek is köze lehet az öregedéshez, állítják az izraeli kutatók.

A kutatás során megállapították, hogy további kutatások szükségesek ahhoz, hogy meg lehessen állapítani: pusztán korreláció vagy oksági kapcsolat is van a kávé- és alkoholfogyasztás és a telomerek hossza között. Ezáltal azt remélik, hogy talán jobban meg lehet érteni a rák és az öregedés kialakulásának okát.

Az izraeli tudós 6000 ezer élesztő sejten végezte el a vizsgálatot. A tudósnak az alapötletet a 2004-es kémia Nobel díjazott adta, aki a szaglással és a sejtekben található receptorokkal ért el úttörő eredményeket.

forrás: index.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések