Izrael újabb zsidó telepek építését tervezi a palesztinok által felügyelt területeken.



Izrael újabb zsidó telepek építését tervezi a palesztinok által felügyelt területeken – mondta a közel-keleti ország egy neve elhallgatását kérő hivatalnoka az AP hírügynökségnek. Az izraeli tévécsatornák 1-2 ezer új otthon megépítéséről beszéltek műsoraikban.

A nyilatkozó és több tévécsatorna szerint jövő héten történhet meg a bejelentés Benjamin Netanjahu miniszterelnök részéről, amellyel Izrael ismét veszélybe sodorhatja a palesztinokkal folytatott béketárgyalásokat. Ezt támaszthatja alá Abu Juszif, egy palesztin hivatalnok nyilatkozata, aki szerint Izrael ezzel ismét bebizonyította, hogy nem gonolja komolyan a béketárgyalásokat.

A bejelentés időzítése nem lehet véletlen, hiszen legutóbb is pont akkor jelentettek be újapp telepépítési terveket, amikor Izrael palesztin foglyokat engedett szabadul. Szakértők szerint ezzel a lépéssel a kormány a foglyok szabadon engedését „kompenzálhatja” a hazai közvélemény szemében. Az Európai Unió korábban felszólította Izraelt, hogy a rabok elengedésével egy időben ne jelentsen be új telepépítési tervet. MTI

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések