Börtönbe vitték a Jeruzsálemben tüntető afrikai menekülteket


Autóbuszokon börtönbe elszállították a jeruzsálemi kormányzati épületeknél tüntető afrikai menekülteket kedd délután - derült ki az izraeli katonai rádió jelentéséből.
A mintegy kétszáz, az elmúlt években Afrika felől illegálisan Izraelbe vándorolt szudáni és eritreai vasárnap hagyta el a számukra kijelölt gyűjtőtábort.

Először a Negev-sivatagban felépített tábortól mintegy hatvan kilométerre lévő Beér-Sevába mentek, de onnan a rendőrök nem engedték buszra szállni őket Tel-Aviv és Jeruzsálem felé. A vasárnap éjjelt a buszpályaudvaron töltötték, majd hétfőn gyalog indultak Jeruzsálem felé. A hétfő éjszakát egy útba eső kibucban töltötték, ahol meleg ételt és ruhákat kaptak.

Kedden Jeruzsálemben a kneszet (parlament) és a miniszterelnöki hivatal előtt tüntettek, mert véleményük szerint az izraeli hatóságok nem ismerik el menekültstátusukat, sőt nem is foglalkoznak érdemben kérelmeikkel.

A rádióban megszólaló Gideon Szaár belügyminiszter szerint minden menekültstátus iránti igényt megvizsgálnak, de az illegálisan Izraelbe érkezők döntő többsége nem tekinthető politikai üldözöttnek, csak gazdasági bevándorlónak.
MTI

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések